Resumé og ordforklaringer

Hvad handler ”Natmaskinen” om?

”Natmaskinen” foregår i en storby om natten. Først får vi en meget stemningsmættet og poetisk beskrivelse af, hvordan et lyrisk jeg oplever det at gå igennem byen, imens natten falder på. Herefter er jeget til koncert sammen med andre mennesker, der minder om jeget selv. Til koncerten smelter jeget sammen med de andre og bliver til et ”vi”.

Dette fællesskab har en meget stærk samhørighedsfølelse. Gruppen føler sig bl.a. som ”forkomne englebørn”. De bryder sig ikke om dagen, men har det til gengæld godt om natten. Til slut i digtet drager de hjem igennem byen, men ender med at befinde sig hver for sig.

Overordnet set handler ”Natmaskinen” altså om en gruppe unge, der ikke føler, at de passer ind i det etablerede samfund. Derfor skaber de et frirum om natten, hvor de sammen kan udfolde sig frit. Om natten er der nemlig plads til, at de kan danse og drømme og lege med deres identitet. Derfor repræsenterer natten et alternativ til det mere konforme og ensrettede samfund, som hersker om dagen, og som de unge ikke føler, de er en del af.

Resumé af digtet strofe for strofe

Natmaskinen består af fire strofer. Den første strofe fortælles af et jeg. Den er fuld af mærkelige ord som ”Stjerneknapperne”, ”måneskærmen”, ”Natmaskinen” og ”drømmedamp”. Vi kan enten forstå strofen som en beskrivelse af, hvordan den såkaldte natmaskine tændes: Der er knapper, der blinker, der er damp, og man kan se billeder på en skærm. Jeget føler det både, som om det vugges på en ”damper”, altså et damp...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind