Perspektivering

”Natmaskinen” har både modernistiske og postmoderne træk

”Natmaskinen” blev udgivet i 1981, og dermed ligger digtet tidsmæssigt lige i brudfladen mellem de to største litterære og kunstneriske bevægelser i 1900-tallet, nemlig modernismen og postmodernismen. Det er ikke muligt at sige præcist, hvornår modernismen stoppede, og postmodernismen tog over, men typisk siger, at modernismen i Danmark varer ca. fra 1900 til 1980. 

Postmodernismen i Danmark tidsbestemmes normalt fra ca. 1980 og frem til i dag. Dog er der mange overlap mellem de to perioder, sådan at en forfatter fx sagtens kan skrive modernistisk litteratur langt senere end 1980 eller kan have træk fra begge perioder i sine værker. Det sidste er fx tilfældet med Strunge og ”Natmaskinen” (og det meste 80'er-lyrik).

Der er en del væsentlige forskelle mellem modernismen og postmodernismen. Fx ser man meget forskelligt på identiteten inden for de to retninger. I modernismen er identiteten et problem. Det skyldes ifølge modernistiske forfattere, at den traditionelle identitet er gået tabt i den moderne verden, fordi individet ikke længere har en forudbestemt og naturlig plads i samfundet. Derfor er individet i krise og søger efter en ny og fast identitet.

I postmodernismen er identiteten derimod ikke et problem. Her mener man, at identiteten er flydende og består af en række roller og identiteter, som man frit kan vælge imellem. I postmodernismen bliver identiteten derfor noget, man kan udforske...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind