Fortolkning, tema og budskab

”Natmaskinen” tematiserer unge menneskers frihedstrang

”Natmaskinen” er et af den slags digte, som kan være svære at fortolke i en klassisk forstand. Det skyldes, at digtet på mange måder mere udtrykker en stemning og en følelse end et egentligt budskab eller en mening. Fx formidler digtet det lyriske jegs oplevelse og fornemmelse af at bevæge sig igennem storbyen, mens det er ved at blive nat. Her er fokus på stemningen og følelsen i jeget og byen.

Alligevel kan vi godt pege på nogle gennemgående temaer i digtet, som er centrale. Her giver det især mening at fremhæve to modsætningspar: dagen overfor natten og dem overfor os. Digtet er nemlig i høj grad struktureret omkring modsætninger.

Dagen fremstilles som noget meget negativt, mens natten derimod udelukkende beskrives positivt. Natten er et poetisk frirum for vi’et, hvor de kan udtrykke sig og være sammen med ligesindede. Dagen hænger derimod sammen med de andre i samfundet, dvs. dem der sover om natten, og derfor ikke er en del af vi’et. Det er dem, der frembringer ”dagens skarpe lyde” og skaber de ”avisoverskrifter”, som vi’et føler sig ”spiddet” af i strofe 3.

På den måde kommer dagen og de andre til at hænge sammen, mens vi’et og natten hænger sammen. Når vi’et er sammen med hinanden om natten, kan de udfolde sig frit. Her er der plads til alle deres drømme, til deres sårbarhed og deres særlige form for fællesskab, hvor fx traditionelle kønsroller bliver brudt.

På et mere konkret plan kan vi derfor sige, at ”Natmaskinen” handler om en gruppe unge, der ikke føler, at de passer ind i det etablerede samfund. I den forstand repræsenterer natten et alternativ til det mere konforme og ensrettede samfund, som hersker om dagen.

Digtets frie form for understøtter temae

...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind