Rim og rytme

”Natmaskinen” bruger en del bogstavrim

Et af de typiske kendetegn ved digte er, at der ofte indgår rim. Det gælder især i mere traditionelle digte. Der findes overordnet set to typer rim: stavelsesrim og bogstavrim. Når et bestemt bogstav optræder flere gange lige efter hinanden, er der tale om et bogstavrim. Bogstavrim findes både som konsonantrim (allitteration) og vokalrim (assonans). Når to stavelser rimer med hinanden, er der til gengæld tale om et stavelsesrim. De fleste stavelsesrim er enderim. Det betyder, at de stavelser, som rimer, står i enden af to verslinjer.

I ”Natmaskinen” er der mange bogstavrim. Allerede i digtets første vers finder vi fx to assonanser; altså rim baseret på vokaler. Først er det et ’a’, der rimes på, og derefter er det et ’y’. Vi har understreget assonanserne for at gøre dem tydelige for dig:

Langsomt oplades natten af byens lys.

Der er også en del allitterationer i digtet; det vil som sagt sige rim baseret på konsonanter. Fx står der ”barnet i blodet” i strofe 2. Her rimes der på ’b’.

Der er desuden flere eksempler på lidt mere komplicerede bogstavrim, hvor der indgår hele tre forskellige bogstaver. Det første eksempel finder vi i strofe 1, hvor skyerne ”hvisker hvidt”. Her er der først tale om to allitterationer (hv) og derefter en assonans (i). Det andet eksempel står i strofe 2: ”Vi er i trance og trang”. Her er det det samme mønster: to allitterationer (tr) og en assonans (a).

Vi finder også en anden lidt usædvanlig allitteration i digtets sidste strofe: ”Vi sover ind som éncellede organismer”. Som udgangspunkt er de...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind