Kendetegn og træk

Nationalromantikken definerer den danske nation

Mange nationalromantiske tekster forsøger at definere den danske nation og det danske folk, f.eks. fædrelandssangene. De lægger særligt vægt på danskernes fælles historie, kultur, tro og sprog. På den måde forsøger de at skabe en fortælling om en fælles nation og et samlet folk.

Den danske nation defineres også ved hjælp af nationale symboler. Nationale symboler er personer eller genstande, som vi afkoder som billeder på Danmark, f.eks. Dannebrog, kongen/dronningen, gravhøje og bøgeskove. Symboler…

...

Folkeånden binder nationen sammen

Under nationalromantikken dyrker man idéen om en dansk folkeånd. Folkeånd er et begreb, som udtrykker den usynlige kraft, der binder et folk eller en nation sammen. Det er den fælles mentalitet eller identitet, som adskiller danskerne fra andre folkeslag.

Den nationalromantiske litteratur forbinder den danske folkeånd med ædle værdier som mod, handlekraft og ærlighed. Folket hyldes for at være noget ganske særligt og ophøjet, men samtidig skildrer man danskerne som ydmyge, jordbundne typer, der tror på Gud og er tro …

...

Den danske natur ses som noget særligt

Nationalromantikken fremstiller den danske natur som en særligt harmonisk og smuk natur. Forfatternes fokuserer på de træk, som adskiller dansk natur fra andre landes natur, f.eks. sandstrande, marker og bløde bakker (i modsætning til andre landes fjelde og bjerge). 

Bøgetræet får særstatus: Det bliver i nationalromantikken ophøjet til et slags nationalt…

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind