Græske guder

På denne side beskriver vi de græske, olympiske guder generelt. På de følgende sider kan du læse om de enkelte guder og deres kendetegn.

Gudernes væsen og karaktertræk

De øverste græske guddomme er de 12 olympiske guder, hvoraf Zeus er den mægtigste. De græske guder ligner mennesker meget, de er antropomorfe, dvs. menneskelignende af udseende. Selvom de er stærke, er de er ikke almægtige. De har alle de menneskelige følelser og kan både være egoistiske, hjælpsomme og manipulerende. 

Guderne er ikke gode i moralsk forstand, men de er magtfulde, og det er dem, der bestemmer den verdensorden, som mennesker skal følge. Når mennesker på en eller anden måde bryder denne orden (begår hybris), bliver de altid straffet af guderne (med nemesis).

Der findes mange andre guder end de olympiske i den græske mytologi. Bl.a. naturguddomme der bor i naturen, fx i et bjerg eller i en flod. Naturfænomener som fx jorden (Gaia), himlen (Uranos) og solen (Helios) er samtidig også guder, og det samme gælder andre betydningsfulde fænomener som fx kærlighed (Eros).

Olympen er gudernes hjem

Ifølge den græske mytologi opstod bjerget Olympen efter at Zeus og hans søskende vandt krigen mod titanerne, hvor de slog sig ned. Olympen er et faktisk eksisterende bjerg, som ligger i Grækenland. Det er Grækenlands højeste bjerg og ligger afsides – derfor var det et passende sted at forestille sig som hjem for grækernes guder.

Der var mange guder og halvguder i den græske mytologi, men man havde en forestilling om 12 hovedguder, som var de vigtigste o...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind