Mytologi i Oldtids­kundskab

Dette er et kompendium om den græske og romerske mytologi i antikken, som du vil møde i faget Oldtidskundskab. Du får her et overblik over de væsentligste aspekter i antikkens mytologi. 

Hvad er græsk mytologi?

Mytologi kommer af det græske ord mytos, som betyder myte/fortælling. Mytologi er altså læren om myter, og disse myter handler især om de græske guder.

Græsk mytologi er i udpræget grad bundet sammen med med fortællinger (epos, tragedier, digte) og med kunsten (vaser), som beskriver de græske guders og heltes liv og oplevelser.

Mytologiens formål er at forklare verden og dens oprindelse – og alle de ting, der sker i verden. Der sker dog et skifte omkring 500 f.Kr., hvor de første naturfilosoffer begynder at forklare verden ud fra det, vi kan sanse (læs om mythos og logos). Men for at forstå oldtidens filosofi, litteratur og kunst, så er det alligevel vigtigt at have en forståelse af græsk mytologi og deres forestilling om guder og gudeverdenen.

At bruge mytologiske forestillinger som forklaring er ikke bare et træk fra græsk mytologi:

I nordisk mytologi brugtes Tor og hans hammer til at forklare lyn og torden, hvor det i græsk mytologi var forestillingen om at Zeus kastede med lyn, der forklarede samme fænomen. 

De gamle grækeres religion

De mytologiske forestillinger i antikkens Grækenland var ikke forbeholdt eliten, men er også et udtryk for almindelige grækeres religiøse forestillinger og dagligdags gudsdyrkelse.

Grækerne troede på flere guder (polyteisme), men det var ikke tilladt at tro på hvilken som helst gud. For eksempel er en af grundene til, at Sokrates bliver dømt til døden i 399 f.Kr., at han tror på en guddom, som ikke var anerkendt af bystaten Athen.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Mytologi i Oldtidskundskab

[4]
Bedømmelser
 • 28-02-2024
  Givet af 3.g'er på STX
 • 11-08-2023
  Givet af 3.g'er på STX
 • 28-05-2023
  Givet af 3.g'er på STX
 • 24-08-2022
  Givet af Studerende på 1. år