Kromosommutationer

Biologi C, B og A + Biotek A.

Kromosommutationer indebærer, at hele kromosomer eller større sektioner af kromosomer ændrer struktur. Klik på et punkt på listen herunder for at læse om kromosommutationer på dit niveau:

 

 

Her kan du læse et uddrag af kompendiets tekst om, hvorfor kromosommutationer opstår, og hvilke typer kromosommutationer der findes:

Kromosommutationer kan opstå, hvis der sker brud på DNA-strengen. Brud kan f.eks. medføre, at en del af et kromosom forsvinder, eller at et ekstra stykke DNA tilføres til et kromosom. Skadelige miljøfaktorer som UV-stråling, høj varme eller forskellige kemiske stoffer øger risikoen for, at der sker brud på DNA'et. Kromosommutationer kan dog også opstå under meiosen (kønscelledelingen), hvor der naturligt sker brud på kromosomerne, når dele af de homologe kromosomer bytter plads. 

Typer af kromosommutationer

Der findes fire typer kromosommutationer:

  • En deletion indebærer, at et stykke DNA på et kromosom slettes.
  • En duplikation medfører, at et stykke DNA kommer til at optræde flere gange på et kromosom.
  • En translokation indebærer, at et stykke DNA flyttes fra ét kromosom til et kromosom i et andet kromosompar (dvs. et ikke-homologt kromosom).
  • En inversion indebærer, at et stykke DNA på et kromosom løsrives og drejes 180 grader om sig selv.
  • Herunder kan du læse om hver af de fire mutationstyper.

    Deletioner og duplikationer

    Deletioner indebærer, at et stykke DNA slettes fra et kromosom. En deletion kan f.eks. se ud som på figur 1. Sådan en deletion skyldes typisk, at skadelige miljøfaktorer har skabt brud på DNA-strengen. Cellens reparationssystem har efterfølgende repareret kromosomet, men...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind