Mutationer

Biologi C, B og A + Biotek A.

En mutation er en varig ændring i en celles DNA. Mutationer opstår, hvis en celles DNA skades, eller der sker fejl under en celledeling. Hvis en celle med en mutation deler sig, går mutationen i arv til dattercellerne. En mutation går desuden i arv fra forældre til afkom, hvis mutationen findes i en kønscelle, der indgår i en befrugtning.

Mutationer kan være skadelige og f.eks. føre til genetiske sygdomme. Andre mutationer er dog nyttige og kan øge en organismes chance for at overleve og få afkom. En nyttig mutation kan derfor blive mere og mere udbredt i en population over tid. Mutationer er derfor også grunden til, at arter udvikler sig ved evolution.

Mutationstyper

Man taler om tre overordnede typer af mutationer:

  • Kromosommutationer er ændringer i kromosomernes overordnede struktur. Kromosommutationer involverer derfor mange gener på samme tid.
  • Kromosomtalsmutationer er ændringer i antallet af kromosomer i en celle. Cellen indeholder altså flere eller færre kromosomer end de normale 46.
  • Genmutationer er lokale ændringer i DNA-strengens basesammensætning. Genmutationer involverer som regel, at der sker ændringer i et enkelt gen ad gangen.

Vi har opdelt kompendiets tekster om mutationer i tre kapitler. Klik på linkene ovenfor for at vælge, hvilken mutationstype du vil læse om.

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Mutationer

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette produkt.