[8]

Mutationer

Biologi C, B og A + Biotek A.

Her er vores kompendium om mutationer. Kompendiet gennemgår, hvad mutationer er, hvilke typer af mutationer der findes, og hvorfor mutationer opstår.

Her kan du læse et uddrag af kompendiets tekst om genmutationer

Genmutationer kan også opstå ved DNA-replikationen. DNA-replikationen skaber en kopi af DNA'et i en celle inden celledeling. DNA-replikationen sikrer på den måde, at begge datterceller får en kopi af den oprindelige celles DNA.

Når der sker en fejl under DNA-replikationen, rettes fejlen normalt af cellens reparationssystem. Fejlen forbliver dog indimellem i den nye DNA-streng, og mutationen videregives derfor til en dattercelle efter celledelingen.

Genmutationers hyppighed

Det er forskelligt, hvor hyppigt mutationer opstår i forskellige gener og hos forskellige organismer. Men alt andet lige sker der flere mutationer i store gener ift. små gener. Under DNA-replikationen af et stort gen sker flere baseparringer end under replikationen af et lille gen, og hver baseparring er forbundet med en vis risiko for, at der opstår fejl. Skader pga. miljøfaktorer har også større sandsynlighed for at ramme et stort gen ift. et lille gen.

Genmutationer ophobes desuden over tid. Det skyldes, at...

 

 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Mutationer

[8]
Bedømmelser
 • 21-03-2023
  Givet af 3.g'er på STX
  Meget hjælpsomme og gode forklaring. Dog er den genetiske kode under Frameshift-mutationer forkerte. Der optræder GCU to gange, men GCU koder kun for alanin og ikke aspartam. Det kan også være, at der er sket en replication slippage.
 • 19-01-2021
  ok
 • 12-04-2024
  Givet af Folkeskoleelev i 9. klasse
 • 06-01-2024
  Givet af 3.g'er på STX