[1]

Muskler

Biologi A.

Her er vores kompendium om muskelsystemet.

Muskelsystemet gør det muligt for os at bevæge vores kroppe og holde os oprejst. Muskler transporterer også stoffer gennem vores indre organer og holder blodkredsløbet i gang.

Musklerne danner også varme, så vi kan opretholde vores kropstemperatur.

Her kan du læse et uddrag af teksten om, hvordan neuroner igangsætter en muskelsammentrækning

Skeletmusklers sammentrækning styres af en bestemt type neuroner, der kaldes for motoriske neuroner. Motoriske neuroner er forgrenede, så ét neuron styrer mange muskelfibre. Neuronet og alle neuronets muskelfibre kaldes tilsammen for en motorisk enhed.

Neuronet har endeknopper op til hver enkelt muskelfiber. Området, hvor endeknoppen støder op til en muskelfiber, kaldes for en neuromuskulær synapse. Neuromuskulære synapser minder meget om synapser mellem neuroner. Neuromuskulære synapser indeholder neurotransmitteren acetylcholin, som frigives til synapsespalten ved et aktionspotentiale. Acetylcholin stimulerer så Na+-ioner til hurtigt at strømme ind i muskelfiberen, hvorefter K+-ioner hurtigt strømmer ud. Muskelfiberen depolariseres kortvarigt, og et aktionspotentiale igangsættes i muskelfiberen, på samme måde som det sker i neuroner. Acetylcholin nedbrydes derefter hurtigt.

Aktionspotentialet forplanter sig...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Muskler

[1]
Bedømmelser
  • 16-03-2021
    Givet af SK-elev på 1. år