STX A

Her kan du læse lidt om rammerne for den mundtlige eksamen, når du skal op i Engelsk A på STX. Dit niveau og din ungdomsuddannelse har især betydning for omfanget af det tekstmateriale, som du bliver bedt om at arbejde med. 

Forberedelsestid: 60 min.

Eksaminationstid: 30 min.

Antal normalsider: 3-4. Teksterne er altid ukendte. (Ved Shakespeare-tekster kan du dog godt trække et ukendt uddrag fra et værk, I har arbejdet med i undervisningen, fx Macbeth).

Du kan læse gode råd til både forberedelsestiden og eksaminationen senere i vejledningen. Du kan også læse om forberedelse op til eksamensdagen og finde en liste over nyttige ord og vendinger

Der lægges stor vægt på kvaliteten af din tekstanalyse på STX A. Her kan du se et uddrag fra vores side om Forberedelsestiden, som handler om at udvælge en passende analysemodel og bruge den på en fornuftig måde.

Uddrag

Analysér teksten - brug en passende analysemodel

Uanset om du trækker sagprosa eller skønlitteratur, har du normalt brug for at lave en eller anden form for analyse af dit materiale.

Det er meget vigtigt, at du vælger en analysemodel, som passer til teksternes genre. Sagprosa skal analyseres helt anderledes end skønlitteratur og involverer typisk nogle helt andre begreber. Den sikre vej til en lav karakter er at bruge en forkert analysemodel!

Nedenfor kan du se links til Studienets analysemodeller til de genrer, som du typisk kan støde på til mundtlig eksamen.

[...]

Husk at bruge modellerne med omtanke! Det er ikke sikkert, at alle punkter i modellen er lige relevante - du skal vise, at du kan udvælge de punkter, som passer bedst til netop dén tekst, som du arbejder med. Du skal desuden være meget opmærksom på de instruktioner, som fulgte med teksten, som ofte vil bede dig om at lægge særlig vægt på nogle bestemte analysepunkter. 

Det er også vigtigt, at du kan dokumentere dine analytiske påstande om teksten. Sørg for at knytte alle dine vigtigste pointer op på et eller flere direkte citater fra teksten. Så kan du læse det relevante citat højt i forbindelse med, at du fremlægger din pointe. Fx kan det være en del af din personkarakteristik, at du citerer en af hovedpersonens centrale replikker i teksten.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind