Filmiske virkemidler

Her hjælper vi dig med at analysere brugen af filmtekniske virkemidler i kortfilmen “Knæler”. Filmen spiller på uhygge og fare, og derfor bruges de filmiske virkemidler til at give filmen et gyseragtigt præg.

Lyd 

Lydsiden er meget vigtig for den følelse af lurende fare, der hersker i “Knæler”. I filmens interne lyd er det især radioen og fluens summen, der skaber uhyggen. 

Helle Pii lytter til sin radio tre gange i løbet af filmen (04:03-04:19, 05:06-05:20 og 08:53-09:14). Hver gang uddyber kommentarerne i radioprogrammet Helle Piis sindstilstand og forholdet til Molly. Radioen er altså ikke bare tilfældig baggrundsstøj, men fungerer som et ildevarslende hint om det opgør, der er på vej mellem pigerne.

Fluesummen optræder tre gange i filmen, altid sammen med underlægningsmusik: Første gang er i det lille flashforward, hvor vi ser Molly og Helle Pii bære Helle Piis ting ind i lejligheden, mens titlen “Knæler” toner frem (00:50-00:58). Her ser vi fluen kravle på væggen. Anden gang er, da Helle Pii går ind på Mollys værelse om natten; bag musikken høres noget, der minder meget om fluesummen (07:10-07:44). Fluen er dog ikke i billedet. Tredje gang er, da Molly ligger død på gulvet, og Helle Pii fanger fluen i lu...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind