Knæler

Opgaven om modsætninger og magtforhold i fiktive tekster fra HF-eksamen i Dansk A fra d. 1. december 2020 tager udgangspunkt i kortfilmen “Knæler”. Kortfilmen benytter sig både af spændingsskabende dramaturgi og filmiske virkemidler, der skaber en følelse af uhygge. 

På de følgende sider får du et resumé af kortfilmen, hvorefter vi dykker ned i personkarakteristik af de to piger som et fundament for den videre analyse. Dernæst analyserer vi filmens dramaturgi og brug af filmiske virkemidler, som er de to fokuspunkter, opgaveformuleringen særligt beder dig fokusere på. Vi giver dig også et bud på en fortolkning af filmen. 

Uddrag

Her kan du læse et uddrag af vores opgavehjælp:

Surprise og suspense

Surprise er, når vi ikke ved mere end filmens personer og derfor bliver overraskede, hvis noget uventet sker. Suspense er, når vi ved mere end personerne og derfor føler frygt på deres vegne. “Knæler” rummer eksempler på begge virkemidler.

Der er tale om surprise, når Helle Pii pludselig skriger på sit værelse (06:03-06:33). Vi bliver overraskede, fordi det er uventet og voldsomt, og fordi hun hidtil har været stille og kontrolleret. Filmens vigtigste surprise-element kommer i slutningen. Her afslører Molly pludselig, at hendes lugte-kommentar handlede om den gamle dame på arbejdet (10:07-10:39). Ligesom Helle Pii har vi indtil nu troet, at den handlede om Helle Pii. Et sidste eksempel på surprise er, da Helle Pii kort efter fanger fluen i luften. Det er overraskende, fordi den slags normalt er umuligt, og fordi hun burde være chokeret over at have dræbt Molly.

Filmens bedste eksempel på suspense er slutningen. Fordi vi primært følger Helle Pii i filmen, ved vi, at hun har stjålet insulinen og hældt den i Mollys te. Men vi kan ikke advare Molly og sidder derfor med tilbageholdt åndedræt - indtil hun dør.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind