Rim og rytme

Digtet bruger bogstavrim, men ikke stavelsesrim

Der er ingen stavelsesrim i ”Mit liv som indvandrer”. Til gengæld er der en del bogstavrim i digtet. Der er både konsonantrim (allitteration) og vokalrim (assonans).

Der er en del eksempler på konsonantrim. Fx både ”viste sig senere” (strofe 2), ”varme væde”, ”knastørre klude” (strofe 4) og ”en sagte susen i sindets dybe konkylie” (strofe 5). Vi har markeret rimene med understregning.

Der er også eksempler på vokalrim i digtet, om end noget færre end konsonantrim. I strofe 7 står der fx ”adskillige andre lande”.

Vi finder også vers, hvori der både indgår konsonantrim og vokalrim, fx: ”i mit lille lune to liters ocean” (strofe 11). Her har vi markeret konsonantrimene med understregning og vokalrimene med fed skrift.

Bogstavrim har ofte den effekt, at de gør opmærksom på sproget og de sproglige lyde i sig selv. I ”Mit liv som indvandrer” fornemmer vi tydeligt en glæde ved at lege med sproget og ved at bruge sproget på opfindsomme og overraskende måder. Det kommer blandt andet til udtryk igennem bogstavrimene.

I samme boldgade er bogsta...

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind