Perspektivering

Futurisme og ekspressionisme

”Middag” stammer fra Tom Kristensens første digtsamling fra 1920. Altså hans debut som skønlitterær forfatter. Samlingen hedder Fribytterdrømme og er med til at introducere en ny og ekspressiv måde at digte på i dansk litteratur. I stedet for at opsøge det traditionelt skønne og harmoniske som til eksempel naturen, finder samlingen skønhed i den moderne verdens kaos.

I 1920 var der også god grund til at se verden som et kaotisk sted. Første verdenskrig havde lagt meget af Europa i ruiner og havde krævet flere generationer som dens ofre. Krigen blev af mange i samtiden set som sammenbruddet af alle tidligere værdier. Fortiden kunne ikke længere bruges som et ideal for det gode, det sande og det skønne. Så en ny generation måtte tage afstand fra den og bygge noget nyt op fra ruinerne. 

I mellemkrigstidens første år etableres to kunstneriske retninger, som både river ned og forsøger at bygge nyt. Ekspressionisterne går bort fra realistisk og objektiv beskrivelse af verden. I stedet forsøger de at skabe det stærkest mulige udt...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind