Michelle Obama

Michelle LaVaughn Robinson Obama er gift med Barack Obama, der var USA's præsident fra 2009 til 2017 og var dermed landets førstedame i den periode. Hun blev født i Chicago, Illinois den 17. januar 1964. Hendes far arbejdede på et af byens vandværker og var politisk aktiv for Det Demokratiske Parti og hendes mor var hjemmegående.

Michelles opvækst og tidlige skolegang foregik også i Chicago. Hendes far led af en alvorlig sygdom og måtte kæmpe hårdt for at passe sit arbejde, hvilket inspirerede Michelle til at dedikere sig til sin skolegang. Efter sin grunduddannelse blev Michelle optaget på Princeton-universitetet, hvor hun læste sociologi og afroamerikanske studier. Efter sine studier på Princeton blev hun optaget på Harvard Law School, hvor hun læste til advokat. Gennem hele sin uddannelse sikrede Michelle sig meget flotte resultater, men samtidig har hun udtalt, at hun ofte blev mødt af diskrimination i uddannelsessektoren på grund af både sit køn og sin race.

Efter endt uddannelse fik Michelle arbejde hos advokatfirmaet Sidley Austin, hvor hun første gang mødte Barack Obama. De to blev gift i 1992 og fik senere børnene Malia og Natasha (Sasha).

Michelle Obamas politiske liv

I forbindelse med Barack Obamas kampagner op til præsidentvalgene i 2008 og 2012 var Michelle Obama en aktiv deltager i det politiske arbejde. Hun gav interviews og holdt taler for at støtte op om sin mands kandidatur igennem hele processen.

Som førstedame var Michelle Obama initiativtager til en række kampagner, som især var fokuseret på den amerikanske folkesundhed. Hun var fortaler for den økologiske bevægelse og gjorde Det Hvide Hus til et eksempel på området ved at indføre økologiske madvarer og dyrke en økologisk have. Hun startede også kampagnen Let's Move!, som havde til formål at bekæmpe overvægt hos børn ved blandt andet at sikre sundere mad i skolerne.

Michelle Obama var også meget aktiv på uddannelsesområdet og kæmpede særligt for, at minoriteters gennemsnitlige uddannelsesniveau skulle forbedres - både ved at sikre dem mod diskrimination og ved at lave kampagner for at styrke unges motivation for at søge ind på uddannelserne.

Både Michelle og Barack støttede op om LGBT-rettigheder, især i Baracks anden præsidentperiode. I 2012 annoncerede de officielt, at de gik ind for legalisering af homoseksuelle ægteskaber i alle USA's stater (hvilket blev en realitet i 2015).

Op til præsidentvalget i 2016 annoncerede Obama-familien, at de støttede op om Hillary Clintons kandidatur. Michelle Obama holdt en tale til støtte for Hillary Clinton ved demokraternes nationalkonvent, ligesom hun havde gjort det for Barack Obama ved de to foregående valg.

Michelle Obamas retorik

I sin rolle som førstedame har Michelle Obama holdt adskillige politiske taler. Hun er især kendt for sine taler på det demokratiske nationalkonvent i forbindelse med Barack Obama og Hillary Clintons valgkampagner, men hun har også holdt mange andre taler i forbindelse med sine politiske mærkesager om folkesundhed, uddannelse og kvinders og minoriteters rettigheder.

Sammenlignet med Barack Obama er Michelles tone som regel mindre formel og har i højere grad karakter af samtalesprog, hvilket blandt andet kan ses på hendes mere hyppige brug af indskud og sidebemærkninger i flere af hendes berømte taler. Anmeldere af hendes taler har netop fremhævet hendes personlige tone som en styrke, der involverer publikum følelsesmæssigt i høj grad.    

Michelle Obamas taler er ofte præget af personlige anekdoter og fortællinger, som skaber en følelsesmæssig forbindelse til publikum. Fx talte hun ofte om Obama-familiens private liv og sin personlige baggrund, da hun holdt sine politiske kampagnetaler.

Hun har også ofte refereret til sin fars svære sygdom og hans utrættelige mod og styrke, som et personligt eksempel på, at man kan kæmpe sig igennem og få succes trods hårde vilkår.

Michelle Obama
Vores produkter til Michelle Obama