Religionssociologisk metode

I det religionssociologiske hjørne af religionsfaget lånes mange metoder fra Samfundsfag. Heraf er de væsentligste kvalitativ og kvantitativ metode, feltarbejde og deltagerobservation. Man kan også bruge fx van Genneps og Turners funktionalistiske religionsteorier som udgangspunkt for metoder til analyse af ritualer.

Kvantitativ og kvalitativ metode

Kvantitativ og kvalitativ metode er hentet fra Samfundsfag, hvor de betegner forskellige former for dataindsamling. I religionsfaglig sammenhæng er metoderne relevante til at undersøge religiøse fænomener og/eller kulturer. Du kan læse mere om disse metoder i kompendiet om videnskabsteori.

Kvantitativ metode 

Indsamling af hårde data, dvs. noget, som kan tælles, måles og/eller vejes og derfor sammenlignes. Eksempler på kvantitative data i religionsfaglig sammenhæng er: 

  • Statistikker over medlemstal i religiøse fællesskaber
  • Svar på spørgeskemaundersøgelser med lukkede svarmuligheder (fx ja/nej-spørgsmål som “Er du medlem af folkekirken?”)

Fordelen ved den kvantitative metode er, at den kan bruges til at sige noget overordnet og generelt om religionen, som undersøges. Fx kan den i Religion bruges til at afdække religiøse tilhørsforhold på din skole eller i en anden gruppe vha. lukkede spørgsmål i en spørgeskemaundersøgelse. Kvantitative undersøgelser fungerer bedst, når man kan indsa...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind