Religionssociologi

Her finder du et overblik over de religionssociologiske teorier og metoder, som er relevante for Religion B og Religion C. 

Her kan du læse et uddrag fra vores afsnit om religionssociologi:

Feltarbejde som religionssociologisk metode

Feltarbejde er indsamling af data, som finder sted “i felten”, dvs. at undersøgelsen finder sted blandt mennesker, som er en del af den kultur eller religion, der undersøges. Det er en udbredt arbejdsform inden for sociologi, antropologi og religionsvidenskab. 

Som metode har feltarbejde den berettigelse, at det giver et nuanceret billede af den religion eller det religiøse fænomen som undersøges. I feltarbejdet er man ikke begrænset af de skriftlige kilder, men får mulighed for at få indsigt i, hvordan religionen opleves af de, som praktiserer den. Det er også muligt at få et mere repræsentativt indtryk af religionen, da man i feltarbejdet også får lejlighed til at tale med andre end de religiøse specialister, som ellers er typiske repræsentanter for religionen. 

I nogle lærebøger til religion bliver analyse af religiøse hjemmesider, fx krishna.dk eller indremission.dk, også betragtet som en form for feltarbejde. Det giver mening i den forstand, at en hjemmeside netop er en del af det religiøse fællesskabs virtuelle hjem, og fordi det er muligt at indsamle både kvantitative og kvalitative data fra en hjemmeside, især hvis der er en form for interaktiv kommunikation (fx chatrum eller indlægsforum). 

Du kan læse mere om feltarbejde, spørgeskemaundersøgelser og deltagerobservation på vores side om feltarbejde.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind