[12]

Skrive­handlinger i Dansk

Her får du hjælp til at forstå og bruge skrivehandlinger i Dansk. Skrivehandlinger er et navn for de forskellige teksttyper, du skal skrive i gymnasiet. Så hvis du forstår, hvordan du skal udføre dem korrekt, kan du også skrive gode opgaver.

En typisk opgave om tekstanalyse vil fx indeholde handlinger som indledning, analyse, fortolkning og afslutning. De er som regel nævnt i opgaveformuleringen.

Hvad er en skrivehandling?

En helt simpel skrivehandling er at referere en tekst. Her kræves ikke den store bearbejdning fra din side. Du skal sådan set bare udvælge og sammenfatte det vigtigste i teksten og genfortælle det i samme rækkefølge i dit eget sprog.

En mere kompleks handling er at diskutere et emne. Her forventes det, at du skaber et overblik over emnet, fremlægger indholdet nuanceret og viser flere vinkler eller synspunkter på indholdet.

I større opgaver som DHO eller SRP møder du dem i opgaveformuleringerne. Den typiske opgaveformulering er opdelt, så du skal skrive en redegørende del, en analyserende del og en diskuterende del.

Dette kaldes for en taksonomisk opgaveformulering, fordi de tre handlinger lægger op til hvert sit niveau i sværhedsgrad. Den redegørende er den letteste at udføre, mens den diskuterende er den sværeste.

Personlig og faglig stemme

Skrivehandlingerne bestemmer den stemme, som du skal bruge, når du skriver. Her kan vi skelne mellem din personlige stemme og din faglige stemme. Skriver du med din personlige stemme, så står du klart frem som afsender af teksten og skal opbygge din tekst omkring dine egne synspunkter. Med den personlige stemme forholder du dig subjektivt til indholdet.

Skriver du med din faglige stemme, så skal du skrive som en fagperson, der forholder sig objektivt og fagligt til indholdet. Det vil sige, at du ikke selv tager stilling, men i stedet fremlægger de forskellige synspunkter eller pointer objektivt. At skrive med en faglig stemme handler også om at bruge relevante fagbegreber i dine tekster. 

Vejledningens indhold

Vejledningen kan både bruges til hverdagens danskopgaver og i de store opgaver som DHO, SRO og SRP. Vi giver hjælp til disse:

Vi forklarer kravene og giver dig en konkret opskrift, du kan følge, når du skriver. 

Opgavegenrer i Dansk

Hvis du har brug for hjælp til de konkrete opgavegenrer, kan du læse vores vejledninger til dem her. Når du følger vejledningerne, er du sikker på at leve op til opgavegenrens krav.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Skrivehandlinger i Dansk

[12]
Bedømmelser
  • 13-12-2023
    Givet af 1.g'er på STX
    Elsker den måde det hele er stillet op på, så man får forklaring derefter ekspemel, også fordi det skaber et overblik. Stor ros herfra
  • 07-04-2024
    Givet af 1.g'er på STX
  • 08-01-2024
    Givet af Folkeskoleelev i 9. klasse
  • 15-05-2023
    Givet af HF-elev på 2. år