Hvad er metoder i Dansk?

Metoder er en måde at opfatte og undersøge en tekst

Du har sikkert allerede hørt om, at danskfaget skelner mellem de tre områder: litteratur, sprog og medier. Ved en mundtlig eksamen skal spørgsmålene fordele sig på de tre områder. Ved skriftlig eksamen vil der typisk være opgaver, som handler om hvert af områderne. 

Dansk handler grundlæggende om at undersøge tekster, fordi vi vil blive klogere på deres temaer eller budskaber. Fagets metoder kan defineres som bestemte måder at opfatte og undersøge teksterne på. I hverdagen foregår undersøgelserne som regel ud fra bestemte analysemodeller, som er tilpasset typen af tekst.

Vi arbejder nemlig ud fra et udvidet tekstbegreb. Tekster er ikke kun noveller og digte, det kan også være nyhedsartikler, medieklip, billeder og meget andet. Vi kan altså undersøge mange forskellige former for tekst. Fordi vi undersøger alt fra digte til dokumentarfilm, har vi mange forskellige analysemodeller at vælge imellem.

Analysemodellerne fortæller dig, hvordan du skal undersøge teksten. De er konkrete opskrifter på at bruge fagets metoder. Derfor behøver du ikke at tænke ret meget over, hvilke metoder du anvender til hverdag. Du kan få et overblik over analysemodellerne på Studienet her

I de store opgaver er det imidlertid vi...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind