[1]

Meter i sekundet

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere og fortolke Meter i sekundet (2020) af Stine Pilgaard. Romanen følger den kvindelige jegfortæller, der kæmper for at falde til i Vestjylland, hvor hun er flyttet til med sin kæreste og nu har fået en søn. Romanen er inspireret af Stine Pilgaards eget liv.

Analysehjælpen giver dig hjælp til udvalgte elementer i romanen og filmen fra 2023. Vi anbefaler, at du starter med vores arbejdsspørgsmål.

Sådan bruger du analysehjælpen.

 

Her kan du se et uddrag fra siden Personkarakteristik

Romanen igennem arbejder fortælleren på at tage kørekort. Hun klarer sig dog så dårligt, at hun må gå på omgang blandt de lokale kørelærere, for at de ikke skal gå ned psykisk. Fortællerens kamp for kørekortet foregår parallelt med hendes kamp for at falde til i sit nye liv i det vestjyske og som mor. Men sidst i romanen lykkes det omsider at få kørekortet. 

Forløbet med de mange køretimer og fejltagelser i trafikken kan tolkes som et symbol på fortællerens forsøg på at “tage kørekort til livet”. I takt med at hun får kortet, falder hun nemlig også til i sit nye liv i Vestjylland og i rollen som nogens mor. Dermed understreger det opnåede kørekort fortællerens store udvikling. 

På et tidspunkt leverer Anders Agger faktisk en længere monolog, hvor han rent billedligt sammenligner livet med at køre bil:

Man tager sele på, starter motoren og håber, at det vil gå godt. Man er opmærksom på farlige vejkryds, løse sten, glat føre, stejle nedkørsler, vejarbejde, pludselig kødannelse og dyrevildt i skovområderne. [...] Du ved, at du må lære at elske trafikken.

Ved romanens slutning er fortælleren tættere på at kunne navigere i livets farer og udfordringer. Det gør formentlig, at hun lettere kan elske livet og alt, hvad det rummer.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Meter i sekundet

[1]
Bedømmelser
  • 29-09-2023
    Givet af 3.g'er på STX