Meter i sekundet (uddrag)

I denne analysehjælp hjælper vi dig med at analysere, fortolke og perspektivere et uddrag af romanen Meter i sekundet. Romanen er skrevet af Stine Pilgaard og udkom i 2020.

Uddraget indgik som opgave 3 ved eksamen i skriftlig Dansk A på HTX 19. august 2021. Opgaveformuleringen så således ud:

Opgave 3

Analysér og fortolk Meter i sekundet (tekst 1). Perspektivér til opgavesættets overordnede emne. I din perspektivering skal du inddrage mindst én selvvalgt tekst fra opgavesættet.

Overskrift: Meter i sekundet

  • I en analyse, fortolkning og perspektivering skal du anvende danskfaglig viden og relevante danskfaglige begreber.
  • Der skal være et tydeligt fokus i analysen, og dine iagttagelser skal underbygges med tekstdokumentation. Analysen skal munde ud i en samlet fortolkning af teksten.
  • I perspektiveringen skal du sætte din fortolkning af teksten ind i en større sammenhæng, der knytter sig til opgavesættets emne og den eller de selvvalgte tekster og bidrager til den samlede forståelse af teksten.

I vores podcast om uddraget tager vi udgangspunkt i opgaveformuleringen, så du kan få en god start på dit arbejde med teksten. Det betyder at vi giver et bud på analyse og fortolkning af uddraget, og vi også giver nogle forslag til perspektiveringer til emnet og tekster i opgavesættet. 

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra vores podcast:

Noget af det, der er sjovt, er at både fortælleren og kæresten er supergode til sprog. Men det går totalt i selvsving for dem. Vi ser det virkelig i dagplejescenen, hvor de begynder at sidde at filosofere over navnet Maj-Britt, som dagplejemoren hedder. Det er et navn, som kan staves på rigtigt mange måder, og han ender med at sidde at regne kombinationsmulighederne af vokaler og konsonanter. 

Han taler også om, at det stammer fra ”det keltiske Birgitte, der betyder den lysende eller den ophøjede.” Så det kører helt ud på et sidespor, og vi ser også sidesporet senere, hvor de skal tale om vejret. Der har hun forberedt sig hjemmefra ”og griber ud efter temperaturerne, lagskyer, fjerskyer og slørskyer.” Så det sker uden evne for at leve sig ind i samtalen. Sproget kommer til at stå i vejen for dem. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Meter i sekundet (uddrag)

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.