Mere kaffe?

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere og fortolke novellen ”Mere kaffe?”. Novellen er skrevet af Helle Helle i år 2000 og udgivet i Biler og dyr.

Vi giver dig et resumé af teksten og gennemgår de centrale elementer i analysen. Derudover får du også hjælp til fortolkningen. Hvis du har brug for et hurtigt overblik, kan du læse vores noter til teksten.

 

Uddrag

Her kan du læse et uddrag af analysehjælpen:

Fremstillingsformen er scenisk

Fremstillingsformen i ”Mere kaffe?” er altovervejende scenisk. Novellen er altså styret af sceniske sekvenser, der blandt andet rummer dialog. I begyndelsen af teksten udspiller dialogen sig mellem Betina og Martin. Her får vi indblik i deres lidt uligevægtige forhold. Fra og med at Martin forlader hjemmet, er det imidlertid Betinas replikker, der dominerer scenerne. Hun prøver ihærdigt at få Ole Hansen i tale gennem smalltalk: 

– Det er ellers godt koldt, siger jeg. – Jeg tænkte på, om du havde lyst til en kop kaffe? Jeg kan hente en kop til dig.

Betinas gradvist mere desperate forsøg på at få Ole Hansen i tale ender med, at han til sidst bryder tavsheden og afslører mandens utroskab. På den måde bygges handlingen op gennem sceniske sekvenser, der bærer præg af dialog. Det er er især replikkerne, der driver scenerne frem og får handlingen til at kulminere med udsagnet om Martins utroskab. 

Den sceniske fremstilling er derudover et led i den objektive fortællers strategi. Ved at gøre brug af scener og replikker, næsten som en film, slipper fortælleren for at fylde teksten ud med sine egne tanker, følelser og kommentarer om det, der beskrives. På den måde understøtter den sceniske fremstilling jegfortællerens hemmelighedsfylde fortællestil. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Mere kaffe?

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.