Membran­transport

Biologi C, B og A + Biotek A.

Cellers membrantransport er de processer, der transporterer stoffer ind i eller ud af celler. Membrantransporten sker over cellemembranen. 

Cellen optager f.eks. glukose til energistofskiftet eller aminosyrer til opbygning af nye proteiner. Affaldsstoffer og hormoner er eksempler på stoffer, der udskilles.

Membrantransport opdeles i to overordnede typer: passiv transport og aktiv transport. Passiv transport forbruger ikke energi, mens aktiv transport er energikrævende.

Indhold

Her kan du se et uddrag af de vigtige begreber om membrantransport

...

Kanalprotein

Kanalproteiner er proteiner i cellemembraner, som ioner eller molekyler kan løbe igennem. Når et kanalprotein er åbent, kan mange molekyler eller ioner hurtigt løbe ind i eller ud af cellen afhængig af stoffets koncentrationsgradient. De spændingsafhængige ionkanaler i neuroner er et eksempel på en type kanalprotein.

Koncentrationsgradient

En koncentrationsgradient er en forskel i koncentrationen af et stof, f.eks. over en cellemembran. Stoffet udligner automatisk koncentrationsgradienten, hvis det er muligt. Stoffet kan f.eks. løbe igennem et kanalprotein i cellemembranen fra en høj mod en lav stofkoncentration. Passiv transport er transport af stof med koncentrationsgradienten (fra høj til lav koncentration) og kræver ikke energi, da processen forløber af sig selv. Aktiv transport er transport af stof mod koncentrationsgradienten og kræver energi, fordi stoffet skal flyttes aktivt af transportproteiner.

Lysere

At lysere er et andet ord for at gå i stykker. Celler kan f.eks. lysere, hvis der trænger for meget vand ind ved osmose. Organiske stoffer lyserer desuden, når de bliver nedbrudt.

Membranprocesser/membrantransport

Cellers membrantransport er de processer, der transporterer stoffer ind i eller ud af celler.

Osmose

Osmose er vands bevægelse over en membran fra et område med en høj koncentration af vand til et område med en lavere koncentration af vand. Osmose er...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Membrantransport

[10]
Bedømmelser
  • 13-01-2024
    Givet af 1.g'er på STX
  • 02-10-2023
    Givet af 2.g'er på STX
  • 31-05-2023
    Givet af 3.g'er på STX
  • 07-12-2022