Overblik og tidslinje

Her får du et kort overblik og en tidslinje over, hvad der skete i Tyskland i mellemkrigstiden. Klik på tekstens links for at læse mere om hvert emne.…

...

Overblik

Weimarrepublikken blev grundlagt efter 1. Verdenskrig

Weimarrepublikken var et andet navn for Tyskland i årene efter 1. Verdenskrig, dvs. fra 1919. Republikkens grundlæggelse markerede overgangen fra det gamle kejserdømme til demokrati. 

Weimarrepublikken var meget upopulær i den tyske befolkning. Man var ikke vant til denne regeringsform, og mange var politisk uenige med regeringen. Weimarrepublikken var desuden pålagt at betale store krigsskadeerstatninger, samtidig med at man manglede penge til genopbygning af landet…

...

Tidslinje

1919-1930: Weimarrepublikken

1919: Versaillestraktaten underskrives. Tyskland skal som følge af Versaillestraktaten afgive territorium og produktion, begrænses militært og betale store krigsskadeerstatninger. Versaillestraktaten destabiliserer derfor Tyskland voldsomt.

Tysklands regeringspartier vedtager en ny forfatning, Weimarforfatningen. Tyskland kaldes derfor også for Weimarrepublikken i perioden 1919-1933.

1920: Nazistpartiet NSDAP bliver grundlagt i München.

1921: Adolf Hitler bliver formand for NSDAP.

1923: Frankrig besætter det tyske Ruhr-område som reaktion på, at Tyskland ikke betaler krigsskadeerstatningerne fastslået i Versaillestraktaten. Ruhr-området havde mange kulminer, og besættelsen forværrede derfor Tysklands økonomi yderligere.

Hitler og andre ledende personer i NSDAP forsøger at erobre magten i Tyskland ved ølstuekuppet. Kuppet lykkes ikke. Hitler kommer i fængsel, og NSDAP bliver forbudt.

1924: Hitler bliver løsladt fra fængsel.

1925: Hitler gendanner NSDAP.

1929: Børskrakket på Wall Street i USA bliver starten på en økonomisk verdenskrise, Den Store Depression.…

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind