Overblik og tidslinje

Her får du et overblik og en tidslinje over vigtige begivenheder i Danmark i mellemkrigstiden. Klik på tekstens links for at læse mere om hvert emne.

...

Overblik

Genforeningen og påskekrisen

Sønderjylland (det daværende Nordslesvig) blev genforenet med resten af Danmark i 1920. Genforeningen blev igangsat ifm. Versaillesfreden efter 1. Verdenskrig, fordi fredsaftalen bl.a. indebar, at Tysklands territorium skulle fastsættes på ny.

Genforeningen udløste Påskekrisen i 1920, hvor kongen forsøgte at fyre regeringen. Fyringen skyldtes, at regeringen anerkendte, at Mellemslesvig havde stemt for at forblive tysk ved en folkeafstemning. Kun Nordslesvig skulle derfor genforenes med Danmark. Kongen måtte dog trække fyringen tilbage efter store protester i regeringen og befolkningen. Påskekrisen ses som en styrkelse af parlamentarismen, som var en forholdsvis ny regeringsform i Danmark i mellemkrigstiden. Parlamentarisme indebærer bl.a., at en regeri…

...

Tidslinje

1919: Versaillesfreden underskrives, og 1. Verdenskrig afsluttes. Versaillesfreden indebærer bl.a., at Tysklands territorium skal fastsættes. Man begynder derfor at diskutere, om en del af Slesvig igen skal være dansk.

Fagbevægelsen får gennemført deres krav om en arbejdsdag på otte timer og en stor stigning i arbejdernes realløn.

1920: Påskekrisen styrker parlamentarismen i Danmark ved at understrege, at en regering kun kan væltes af et flertal i Folketinget.

Danmark får en Venstre-regering anført af Niels Neergaard. Venstre tilbageruller reguleringen af markedet, som Danmark havde under 1. Verdenskrig.

1922: Aldersrenteloven vedtages. Aldersrenteloven sikrer pension til f…

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind