Mise-en-scène

Når man optager og redigerer en film, er der en række begreber/udtryk man skal kende til. Nogle begreber er tekniske og andre begreber fortæller, hvordan filmen ”sættes i scene”, også kaldet mise-en-scène. Det vil sige, hvordan man opbygger det billede, som publikum ser. Her er det ikke ligegyldigt for opfattelsen af billedet hos modtageren, om billedet er gult eller blåt, personerne står langt væk eller vi kun kan se et par øjne, om billedet er helt stille eller i vild bevægelse.

Alt dette skal du kende til og bruge både i din egen produktion og i din analyse af en film.

På en produktion er det væsentligt at kende de rette udtryk, så fx instruktøren og kameramanden ved, hvad de taler om, og i en analyse af en film skal man bruge begreberne til at sætte ord på sin analyse.

Man taler altså om filmsproget – alle de udtryk, der knytter sig til kameraet, billedet, lyset, lyden og redigeringsarbejdet.

Her gennemgår vi alle de begreber, du skal kende til i forbindelse med optagelse og redigering.

Optagelsen

Når man filmer, taler man både om en scene og en indstilling:

  • En indstilling er en optagelse fra man trykker på ’optag’ til man slukker igen. Dvs. uden klip.
  • En scene er som regel flere indstillinger, som foregår på det samme sted, i den samme tid inden for ét handlingsforløb, fx en samtale. Dvs. der kan godt klippes.

Rent teknisk består en optagelse af en masse frames (billeder), som er enkelte billeder kameraet tager, og når de sættes sammen ser vi et billede i bevægelse. På de fleste kameraer er der 24 frames i sekundet. ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind