Analyse

”Tyvetøs” hører til den første socialrealistiske litteratur i Danmark. Det betyder, at den fokuserer på, hvordan de fattige i samfundet havde det, da den blev skrevet. Det betyder også, at den er kritisk over for de vilkår, den fortæller om. Vi har derfor lettere ved at forstå novellen, hvis vi ved noget om forholdene omkring år 1900. Novellen slutter med en retssag, og det er i det hele taget vigtigt at kende til de love, der gjaldt i starten af 1900-tallet. Dette kan du læse mere om i afsnittet baggrundsinformation.

De fleste personer i ”Tyvetøs” er anonyme. Vi får kun navnet på Boline, og det er også hende, vi følger gennem novellen. Boline er meget naiv, og det præger hendes forhold til de andre personer i novellen. Det betyder, at mange personer omkring Boline udnytter hende.

Miljøet er meget forskelligt for tjenestefolk og herskaber. Tjenestefolkene er fattige, mens herskaberne er velhavende. Det betyder, at der er en stor modsætning mellem de fysiske miljøer i novellen. Herskabernes fysiske miljø er præget af overskud, men herskabernes sociale miljø er præget af kynisme over for de fattige tjenestefolk, som arbejder hårdt for en lav løn og bliver behandlet dårligt. Det betyder, at miljøet samlet set fremstilles kritisk.

Novellen er i høj grad fortalt med fortællerens sprog. Fortælleren bruger sproget til indirekte at vise os Bolines perspektiv. Samtidigt er fortællerens sproglige stil høj, og der er meget billedsprog og mange positive ord, selvom fortællingen er trist. Novellens titel viser, hvordan overklassen har en nedladende holdning til Boline.

Novellens fortælleteknik er værd at lægge mærke til. Det gælder særligt fortælleren, som har en kompleks position i forhold til handlingen, fordi historien er gået gennem flere personer. Fortællerens position har også betydning for novellens synsvinkel, fortælletempo og fremstillingsform. Derudover er fortælleren særlig ved sin brug af dækket tale og ironisk fortællestil.

Kompositionen er klassisk med et lineært forløb og et klart vendepunkt. Begyndelsen er en fortællerkommentar, og slutningen er åben. Novellen lever også op til de fleste typiske træk for sin genre. På et punkt bryder ”Tyvetøs” dog med en novelles typiske genretræk, da historien foregår over lang tid.

På de følgende sider får du hjælp til at analysere ”Tyvetøs”. Analysen kan både bruges til mundtlig forberedelse og til en skriftlig opgave. I analysehjælpen folder vi hver pointe ud, så den bliver grundigt forklaret. Det gør vi, fordi vi gerne vil hjælpe dig med at forstå teksten og finde ud af, hvordan vi egentligt gør, når vi analyserer.

Se også vores model til novelleanalyse:

Novelleanalyse

Denne analysemodel til noveller er tænkt som en hjælp til dig, der skal analysere en novelle i dansk. Den kan bruges som inspiration til alle typer af noveller, og den er god, uanset om du skal skrive opgave eller skal til eksamen.