[4]

Tyvetøs

Vi giver i denne analysehjælp vejledning til at analysere og fortolke novellen ”Tyvetøs” af Martin Andersen Nexø. Først får du et resumé af teksten og ordforklaringer. Dernæst giver vi dig en grundig gennemgang af selve analysen og fortolkningen med et afsnit om perspektivering. Til sidst får du specifik hjælp til at skrive en litterær artikel om novellen.

”Tyvetøs” er skrevet af Martin Andersen Nexø og udgivet i 1901. Den blev trykt i avisen København d. 13/6 1901. Den er senere genudgivet under titlen ”Boline”.

På side to finder du et resumé og ordforklaringer til at gøre din læsning lettere. På siden efter får du grundig baggrundsinformation om perioden og forfatteren, så du har bedre mulighed for at forstå teksten. Her kan du læse om de formelle love, som Boline lever under, og som er på spil i retssagen mod hende.

Analysen forsyner dig med arbejdsspørgsmål, så du ved, hvad du skal se efter, hvis du vil øve dig i selv at analysere. Derefter gennemgår vi grundigt alle de punkter, der normalt indgår i en analysemodel.

Efter analysen er der en side med fortolkning, budskab og tema. På siden efter finder du en perspektivering til den litteraturhistoriske periode og forfatteren.

Du får her et kort uddrag af analysehjælpen:

Tema

”Tyvetøs” viser Bolines kamp mod de vilkår, hun er født med. Hun taber til sidst. Boline bliver fordømt som et dårligt menneske, selvom hun altid gør sit bedste og opfører sig pænt over for alle. Novellen viser, at Boline er et offer for sine omstændigheder. På den måde behandler novellen to forskellige temaer, som hænger mere sammen, end man måske skulle tro.

 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Tyvetøs

[4]
Bedømmelser
  • 22-05-2024
    Givet af 1.g'er på STX
  • 11-04-2024
    Givet af HF-elev på 2. år
  • 25-05-2023
  • 04-06-2021
    Givet af Underviser på Folkeskolen