Miljøbeskrivelse

Kaldes også miljøkarakteristik eller bare miljø.

Stenbruddets fysiske og sociale miljø er præget af kontraster

Der er to forskellige typer miljøer i en novelle: Det fysiske miljø og det sociale miljø. Det fysiske miljø er der, hvor novellens handling rent rumligt og geografisk udspiller sig, mens det sociale miljø kan beskrives gennem forskellige ting. Det sociale miljø er både kendetegnet af de forhold, personerne har til hinanden, de normer, der præger personerne, samt den status, som personerne har i samfundet.

De fysiske miljøbeskrivelser er i begyndelsen af novellen karakteriseret af en række kontraster og paralleller. Vi finder fx en kontrast i beskrivelsen af skoven, der står og sover ”hyllet ind i blød, hvid Vintersne”. Naturen virker idyllisk, men hurtigt ændrer billedet sig, for på træerne ”stikker der en nøgen Gren frem, sort og skaldet og uhyggelig”.

Det rolige billede af skoven bliver efterfulgt af et uhyggeligt billede af grenen, og det skaber en spænding i de første miljøbeskrivelser i novellen. Vi fornemmer som læsere, at der er noget galt, for der virker til at gemme sig noget ubehageligt under den ellers flotte, snehvide overflade.

Billedet af skoven og grenen kan overføres til novellens handlinger på den måde, at skoven repræsenterer arbejdergruppen, mens grenen repræsenterer socialisten. Socialisten er nemlig den eneste i arbejdergruppen, der tør stå frem og vise sin ærlige utilfredshed med værkejerens beslutning om at spille om pengene. Han stikker frem som en nøgen gren fra en sovende skov.

Parallellen bliver forstærket af, at arbejdergruppen karakteriseres som ”ludende og trætte”. Det minder om beskrivelsen af den sovende skov. I overført betydning kan vi forstå beskrivelsen sådan, at arbejderne endnu ikke vågnet op. De tør derfor ikke gøre oprør, mens socialisten er klar. Han tør skille sig ud, selvom det efterlader ham i en nøgen og sårbar position. 

Generelt er det muligt at trække en række paralleller mellem novellens budskab og la...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind