Lønningsdag

Denne analysehjælp er skrevet til dig, der vil arbejde med novellen ”Lønningsdag” af Martin Andersen Nexø. ”Lønningsdag” blev udgivet i 1900 i samlingen Muldskud og har undertitlen ”En Idyl”. Analysehjælpen indeholder en analyse og fortolkning af teksten samt en række arbejdsspørgsmål, som du kan arbejde med i din egen analyse.

Kort fortalt handler ”Lønningsdag” om en gruppe arbejdere, der ikke får deres løn på lønningsdagen. Arbejderne venter på værkejeren, der skal udbetale lønnen. Da han endelig kommer, dukker hans søn også op og overbeviser værkejeren om at bruge pengene i byen i stedet. Arbejderne går hjem uden løn med bøjede hoveder. Kun socialisten i gruppen holder hovedet højt, men værkejerens søn slår huen af hans hoved.

Du finder et resumé af novellen samt ordforklaringer til svære ord på næste side. Derefter følger en side med baggrundsinformation, hvor du kan læse om forfatteren Martin Andersen Nexø, arbejdet i stenbrud, socialisme og septemberforliget fra 1899.

Efter baggrundsinformationen finder du vores analyse af ”Lønningsdag”. Først præsenterer vi vores analysespørgsmål, og derefter gennemgår vi grundigt svarene på spørgsmålene. Vi når omkring alle de punkter, der typisk indgår i en analysemodel.

Herefter følger en side med fortolkning, budskab og tema, og til sidst finder du en perspektivering til den litteraturhistoriske periode.

Uddrag

Du får her et kort uddrag af analysehjælpen:

Tema

Novellens hovedtema er ulighed og klasseforskel. Novellen skildrer, hvordan to personer kan behandle en hel gruppe af arbejdere uretfærdigt, fordi de hører til en anden social klasse. Værkejeren er højere i det sociale hierarki end arbejderne, og han ender med at udnytte den placering.

Temaet kommer til udtryk på forskellige måder i novellen, fx i miljøbeskrivelserne hvor en kløft symboliserer kløften mellem de forskellige klasser. Kløften er godt nok ”sneet til”, men vi ved, at den stadig er der, når sneen er væk. Det hjælper ikke noget at prøve at skjule den og tale udenom skellet, viser novellen os.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Lønningsdag

[4]
Bedømmelser
 • 31-01-2021
  Givet af HFe-elev på 2. år
 • 11-01-2021
  Givet af HHX-elev på 3. år
 • 22-11-2020
  Givet af HFe-elev på 1. år
 • 04-11-2020
  Givet af HF-elev på 2. år