Roden af Martin A. Hansen

I denne analysehjælp får du hjælp og vejledning til at analysere og fortolke novellen "Roden" af Martin A. Hansen. 

”Roden” er skrevet af Martin A. Hansen og udgivet i 1955 i novellesamlingen Konkylien. Den er en af hans mest omtalte og kendte tekster.

Novellen foregår ude på landet, hvor en ung mand skal hjælpe sin far med at fælde et gammelt træ på familiens gård. Uden for de landlige omgivelser er en krig i gang, og vi finder som læsere ud af, at sønnen er en del af modstandsbevægelsen. I løbet af novellen sker der et stort skifte, og sønnen må overtage fældearbejdet for sin far, der falder sammen med smerter i brystet og er døende. Novellen beskriver hermed et generationsskifte, hvor sønnen må overtage ansvaret for den lille familie. Et generationsskifte, der på flere måder også bærer præg af den krig der er i gang.

Vi vil i denne analysehjælp forsøge at give dig så godt et indblik i teksten som muligt. Først finder du derfor et resumé, hvor vi kort forklarer dig novellens handlingsforløb. På samme side finder du en liste med ordforklaring, hvor vi forklarer alle de svære og gammeldags ord, der er i novellen. Efterfølgende har vi lavet en kort oversigt med baggrundsinformation om krigen i novellen og om Martin A. Hansen og hans forfatterskab.

Derefter finder du vores analyse, hvor vi gennemgår alle de vigtigste ting, du skal komme ind på, når du analyserer litteratur i dansk. Analysen er forsynet med arbejdsspørgsmål, så du selv kan øve dig i at analysere med en smule hjælp. Til sidst finder du en gennemgang af fortolkning, budskap og tema, samt et afsnit om perspektivering.

Du får her et kort uddrag af analysehjælpen:

Tema

Novellen viser på realistisk vis, hvordan en ny generation må overtage for den gamle. Generationsskiftet bliver dermed novellens vigtigste tema. Vi kan derfor også læse meget om, hvordan forholdet i familien ændrer sig, når forældrene bliver gamle. Forholdet mellem forældre og børn bliver nærmest omvendt, så børnene bliver de voksne, der skal passe på deres gamle forældre.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Roden af Martin A. Hansen

[4]
Bedømmelser
 • 30-03-2019
  Givet af HF-elev på 2. år
  god
 • 29-01-2021
  Givet af HF-elev på 1. år
 • 18-11-2020
  Givet af HF-elev på 2. år
 • 13-11-2020
  Givet af 3.g'er på STX