Baggrundsinformation

Livet på landet i gamle dage

Handlingen i ”Høstgildet” foregår på en bondegård. I novellen er det en gårdejer og hans kone, der holder gilde for at fejre, at høsten er i hus. En gårdejer var en mand, der ejede både ejendommen, jord og dyr. Han ansatte tjenestefolk, der tog sig af arbejdet på gården og i marken. Tjenestefolkene på gården blev kaldt tyende.

Vi hører i ”Høstgildet”, at Jens Ottos far har støvet tøj, fordi han har arbejdet i godsets tærskelo. En tærskelo er en lade, hvor korn opbevares og tærskes. Før mejetærskeren blev almindelig, brugte man en plejl, der var et håndredskab til manuel tærskning af kornet, eller en tærskemaskine, der var en maskine, der kunne tærske kornet bl.a. ved hjælp af heste eller traktorer. Det var derfor en lang og hård proces at tærske kornet, og det krævede ofte meget arbejdskraft.

På gården er alle aldre repræsenteret. Det er ikke kun de unge karle og de ældre, der arbejder. Vi hører også, at ”Lillepigen” løber op til Jens Ottos forældre, da han er død. Pigen arbejder på gården, selvom hun kun er et barn. Det var meget normalt, at børnene hjalp til med arbej...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind