Høstgildet

Denne analysehjælp er lavet til dig, der vil arbejde med novellen ”Høstgildet”. Den er skrevet af Martin A. Hansen og blev udgivet første gang i novellesamlingen Agerhønen fra 1947.

Kort fortalt handler ”Høstgildet” om en præsts tvivl på sin tro og sit embede. Præsten Kristian er inviteret med til det årlige høstgilde for at holde tale. Til festen drikker karlene og især røgteren Johan den 12-årige Jens Otto så fuld, at han dør af alkoholforgiftning. Jens Ottos død gør, at præsten begynder at sætte spørgsmålstegn ved sin tro. Han ender dog med at hjælpe Jens Ottos efterladte familie, selvom han ikke kan bede for den døde dreng.

Vores analysehjælp til ”Høstgildet” indeholder en introduktion til novellen samt en grundig analyse og fortolkning af den. Først har vi lavet et mere detaljeret resumé af novellens handling. Derefter finder du en side med ordforklaringer til novellens svære ord og en side med baggrundsinformation om livet på landet i gamle dage og om betydningen af Mikkelsaften. Desuden er der et afsnit om den såkaldte Heretica-modernisme, som Martin A. Hansen var en del af, og et afsnit om hans forfatterskab. Al baggrundsinformationen kan du bruge til at forstå novellen og dens temaer bedre.

I vores analyse af ”Høstgildet” præsenterer vi først en række analysespørgsmål til teksten. Derefter gennemgår vi grundigt svarene på spørgsmålene. Vi når på den måde omkring alle de punkter, der typisk indgår i en analysemodel. Det kan være en god idé at prøve at svare på spørgsmålene selv, før du læser vores svar. På den måde træner du din egen analytiske proces og får indblik i, hvad der kendetegner en grundig litterær tekstanalyse.

Efter analysen er der en side med fortolkning, budskab og tema. Til sidst finder du en perspektivering af novellen til den historiske og litteraturhistoriske periode, som ”Høstgildet” er en del af.

Her kan du læse et kort uddrag af analysehjælpen:

Tema

”Høstgildet” tager en række eksistentielle temaer op. Den skildrer, hvordan selv en præst kan tvivle på sig selv og sin tro, og den viser, hvor meningsløst livet kan virke, når en ung dreng dør til en fest. Samtidig viser novellen også, at vi selv kan give livet meningen tilbage.

Novellen indeholder især tre temaer: tvivl, tro og eksistens. Tvivlen kommer tydeligst til udtryk i præstens tanker og følelser. Han ved ofte ikke, hvordan han skal være den præst, de sørgende har brug for, når han tvivler på sit eget værd. Til sidst ender det dog med, at han netop bliver den præst, de har brug for, fordi han tvivler. Han tager kontrol over sit liv og giver sit liv mening ved at være der følelselsmæssigt for de Jens Ottos forældre.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Høstgildet

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.