Fortælleteknik

Fortælleren er en tredjepersonsfortæller

Fortælleren i novellen er en tredjepersonsfortæller. Det kan vi se, fordi der ikke er et ”jeg” til stede, og fordi personerne omtales i tredje person. Det er tydeligt allerede fra første sætning, at novellen har en tredjepersonsfortæller: ”Man sagde, at Frederik var lidt løjerlig” (l. 1). Her omtales Frederik i tredje person. Bagefter omtales han som ”han” (l. 2), hvilket tydeligt indikerer, at det er en tredjepersonsfortæller, vi har med at gøre.

Virkning

Tredjepersonsfortælleren er med til at give novellen et stabilt og pålideligt fortælleforhold. Det betyder, at vi føler, at vi kan stole på det, der bliver fortalt. Hvis Frederik selv havde været fortæller, så havde vi nok ikke hørt, at moren er dominerende over for ham. Vi havde nok heller ikke hørt, at folk i byen sladrer om ham. Tredjepersonsfortælleren giver os mulighed for at se fortællingen udefra.

Fortælleren er personbunden

Fortælleren i ”Frederiks oprør” er en tredjepersonsfortæller med indre synsvinkel hos Frederik. Dette kaldes en personbunden fortæller. Den personbundne fortæller har indblik i tankerne hos én person. I Frederiks oprør er det netop Frederiks tanker, vi hører. Når vi f.eks. hører, at Frederik føler ”en vis ydmyghed over for pigen, en lille...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind