Vejledning til manuscript for speech

Her finder du hjælp til at skrive et manuscript for speech i Engelsk med Studienets trin-for-trin vejledning. 

Denne vejledning er specifikt designet til at hjælpe dig med den genre, som hedder manuscript for speech. Du vil altid møde denne genre til skriftlig eksamen i Engelsk A på HTX, og den kan også dukke op på HHX. Vi hjælper dig med at forstå, hvad opgaven går ud på, hvordan du skal bygge den op, hvordan du skal disponere din tid - og ikke mindst, hvordan du helt praktisk griber det an. Hvis du følger de fem trin i vores vejledning og læser de eksempler, vi har udarbejdet, så er du godt på vej til at kunne skrive en god manuscript for speech.

Manuscript-opgaven beder dig typisk om at skrive en tale om et aktuelt emne. Genren adskiller sig fra de øvrige opgavetyper, som du kan møde i engelskfaget, fordi du er nødt til at forholde dig meget direkte til både talens omstændigheder og afsender-modtager-forhold, når du skriver. Samtidig bliver du også testet i dine evner til at anvende retoriske virkemidler for at gøre din tale så overbevisende som mulig. Alt dette finder du hjælp til i vores vejledning.

Derudover kan de specifikke instruktioner for talen variere, men typisk vil din besvarelse involvere skrivehandlinger som redegørelse (account), analyse (analysis) og diskussion (discussion)

 

Uddrag

Her kan du læse et uddrag af vejledningen:

Brug retoriske virkemidler

Når du skal skrive en overbevisende tale, handler det selvfølgelig til dels om, at du skal præsentere nogle fornuftige argumenter. Du kan dog styrke talen endnu mere, hvis du også er god til at bruge retoriske virkemidler.

Retoriske virkemidler er en fællesbetegnelse for de sproglige strategier, som kan bruges til at gøre en tekst mere overbevisende. De kan findes i alle mulige tekstgenrer, men de er især velegnede til taler, hvor man ofte har interesse i at overbevise sit publikum.

Der findes en lang række forskellige retoriske virkemidler, fx gentagelser, retoriske spørgsmål og direkte tiltale. Du kan læse om nogle af de mest almindelige retoriske virkemidler i vores guide til speech analysis. Her kan du også finde konkrete eksempler på hvert virkemiddel i aktion, så du lettere kan se, hvordan du selv kan bruge det i en konkret sammenhæng.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Vejledning til manuscript for speech

[2]
Bedømmelser
 • 27-08-2022
  Givet af HHX-elev på 2. år
  Tusind tak Studienet! I har trukket min karakter så langt op med jeres hjælp og vejledninger! I laver de bedste noter og hjælp. Det ville være endnu fedt mere flere opdaterede analysehjælp, da kommer nye ordninger og opgaver fra UVM siden 2021.
  Tak for din bedømmelse. Vi opdaterer løbende vores vejledninger, analysehjælp osv. så det er up to date.
  Givet af: Studienet.dk redaktionen
 • 24-10-2020
  Givet af HHX-elev på 2. år