[0]

Løgneren

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere og fortolke Løgneren (1950) af Martin A. Hansen. Romanen er skrevet i dagbogsform og skildrer fire forårsdøgn på øen Sandø. Jegfortælleren er den løgnagtige skolelærer Johannes Vig, der beskriver sit forhold til kvinderne Annemari og Rigmor.

Romanen er filmatiseret i 1970 af Knud Leif Thomsen. Men da filmen afviger stærkt fra romanen, behandler vi den ikke i denne analysehjælp.

Analysehjælpen giver dig hjælp til udvalgte elementer i romanen. Vi anbefaler, at du starter med vores arbejdsspørgsmål.

NB: Løgneren begyndte som radioroman, hvor den blev læst op i afsnit. Siden blev den trykt i Berlingske Aftensavis, også i afsnit, før den blev udgivet som roman af Gyldendal.

Analysehjælpen indeholder:

Sådan bruger du analysehjælpen.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag af vores analysehjælp:

Romanen er fuld af små hints om, at Johannes lyver

Løgneren er en roman, der er god at læse flere gange. Når først du ved, at fortælleren er utroværdig, vil du lettere få øje på romanens mange antydninger af netop dét.

Navnesymbolikken

Først og fremmest er der noget navnesymbolik, der peger på Johannes’ manglende ærlighed. Fx præciserer han, hvordan hans navn skal udtales: “Mit navn er Johannes Vig. Sig ikke det navn for hurtigt, Natanael. Johannes Vig.” Pointen er, at navnet ellers vil lyde som “Johannes Svig”, altså “den uærlige Johannes”. 

Et andet eksempel på navnesymbolikken er, at fortællingen foregår på øen “Sandø”, der befolkes af “sandinger”. Begge ord leder tanken hen på sandhed. Ligesom med Johannes’ navn er symbolikken ironisk, fordi både han er fuld af usandhed. Det understreges af romantitlen Løgneren.

De mange henvisninger til løgn

Derudover kommer Johannes med flere henvisninger til løgn i romanen. Fx dér, hvor Annemari bebrejder ham, at han ikke fortæller sandheden om sin ungdomskærlighed:

Birte hed hun vist.

Der kan du se, sagde hun, sidst kaldte du hende Betty. Man skulle tro, det hele var opdigtet, Johannes.

Ja, det er det uheldige ved opdigt, min ven, sagde jeg, man kan aldrig holde rede på, hvad man sagde sidst.

Meningen med henvisningerne er, at de skal gøre os mistænksomme og svække vores tillid til jegfortælleren.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Løgneren

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.