Synsvinkel

Synsvinklen ligger hos et barn, der fortæller uden følelser

Novellen “Myggestik” af Lotte Kirkeby fortælles af en jegfortæller, som er hovedpersonen. Hun er omkring tolv i historien. Vi ser på flere måder, at synsvinklen ligger hos et barn. 

Først og fremmest kan vi se, at novellens ordvalg er enkelt: “Det begyndte at tordne aftenen før, da far var ude med hunden. Vi spurgte, om vi måtte få kaffe, men vi var for små, sagde mor.” (l. 1.2). Sproget er meget ligetil og uden svære voksen-ord. Flere steder i noveller ser vi også, hvordan sætningerne er bundet sammen af ret simple forbinderord som ‘fordi’, ‘så’, ‘og’ og ‘men’. Det harmonerer med børns måde at fortælle på. 

Det er også værd at bemærke, at ord som ‘skilles’ og ‘skilsmisse’ ikke optræder i novellen. I stedet viger fortælleren udenom og siger, at så “fortalte de os det”. (l. 117). En livsforandrende begivenhed som forældrenes skilsmisse reduceres altså til ‘det’. Det samme gælder hendes tissen i sengen. Hun bruger aldrig selv ordene ‘tisset’ eller ‘tis’, kun “den våde dyne og lagenet” (l. 74). Det er skamfuldt at tisse i sengen - især hvis man er tolv.

Barnets synsvinkel ses også i den detaljerede og sanselige beskrivelse af begivenhederne. Vi får fx virkelig mange detaljer om stearindrypningen. Vi hør...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind