Livsfor­andrende begivenheder

I denne opgavehjælp hjælper vi dig med at skrive en analyserende artikel om livsforandrende begivenheder, som tager udgangspunkt i Lotte Kirkebys novelle “Myggestik”. Opgaven stammer fra skriftlig eksamen i Dansk A på HF d. 2. december 2019.

Den analyserende artikel går ud på at lave en analyse og fortolkning af fortællerens oplevelse af begivenhederne samt brugen af synsvinkel og symboler

Udover analysen indeholder vores opgavehjælp et resumé af novellens handling og ordforklaringer til de svære ord. Vi hjælper dig også til at forstå opgaveformuleringens krav og perspektivere novellen til de to billeder “The Fall” og “Skilsmissebegæring”.

Bemærk, at forfatter Lotte Kirkeby i andre sammenhænge også optræder som Lotte Kirkeby Hansen.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag af vores opgavehjælp:

Moderen er omsorgsfuld, mens faderen er distanceret

Generelt er moderen karakteriseret ved at være meget omsorgsfuld og kærlig over for børnene. Det er hende, der finder på stearinlegen, så de ikke bliver bange i tordenvejret, og det er hende, der omhyggeligt børster deres tænder. Fortælleren orienterer sig ofte efter noget, moderen har sagt, fx når hun taler om kuglen i sit bryst (l. 16-17). Derfor får vi det indtryk, at det er moderen, der har det tætteste forhold til børnene.

Faderen virker mere distanceret. Det første, vi får at vide om ham, er, at han er gået ud med hunden, mens de andre tre sidder inde og hygger. Vi ser endnu et eksempel på, hvordan han vælger at fjerne sig fra familien hen mod slutningen: “Far sad nede i bunden af haven sammen med hunden, ved siden af det træ, vi plantede, da Bertil blev født.” (l. 88-89). Han har overladt sin plads i dobbeltsengen til sin søn og søger trøst hos familiens kæledyr, denne sidste nat inden familien splittes op. 

Derfor er det ikke overraskende, når vi om morgenen hører, at “min far fik hunden, og min mor fik os” (l. 120). Faderen har altså næsten et tættere forhold til hunden end til sine børn. Det understøttes fx også af, at det er længe siden, fortælleren har været fysisk tæt på ham: “Jeg prøvede at huske, om det var sådan, fars modermærke i panden føltes, eller om det var blødere, men det var længe siden, jeg sidst havde rørt ved det.” (l. 27-28). 

Hun har altså ikke noget nært forhold til faderen. Efter skilsmissen, hvor børnene skal bo hos moderen, er forholdet sandsynligvis i fare for at glide endnu mere ud. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Livsforandrende begivenheder

[1]
Bedømmelser
  • 02-10-2020
    Givet af HFe-elev på 2. år