Analyse

På de næste sider giver vi hjælp til analyse af kronikken ”Livet kan ikke genbruges” af Rikke Henriksen. Analysehjælpen tager fat på målgruppe, sprog og argumentation. Vi kommer blandt andet ind på, hvordan skribenten bruger modtagerhenvendelse, metaforer og et kreativt sprog til at skabe interesse. Vi ser også på, hvordan generaliseringer, modsætninger og appelformer virker overbevisende på læserne.

Appelformerne, etos, logos og patos, og de andre virkemidler, bruges af skribenten til at overbevise læserne. Derfor kan de forskellige appelformer og virkemidler analyseres som argumenter.

Opbygning af kronikken understøtter argumentationen

I ”Livet kan ikke genbruges” spiller opbygningen af teksten en central rolle. Skribenten bygger kronikken op, sådan at hun først fanger modtagernes opmærksomhed og derefter kommer med sine budskaber. Hun giver mange eksempler på et anderledes samfund, hvor folk starter små, kreative virksomheder. Dette giver læserne et meget positivt og optimistisk syn på skribentens ideer.

Derfor er modtagerne klar til at godtage hendes budskaber til slut i kronikken. Her kritiserer hun samfundets magthavere, de rige og de kendte, for at manipulere med almindelige mennesker. Hun opfordrer derfor læserne til at gøre op med den forbrugskultur, som magthaverne vil fastholde os i.

Opbygningen af kronikken er således med til at påvirke modtagerne og gøre dem mere tilbøjelige til at give skribenten ret.

Sådan kan du bruge analysehjælpen

Du kan bruge analysehjælpen på de næste sider som inspiration til analyse af ”Livet kan ikke genbruges”. Læs webbogen igennem, og luk den derefter ned. Lav så dine egne analyser med ideerne fra analysehjælpen i baghovedet. På den måde får du skrevet en god opgave, som er dit selvstændige arbejde. Hvis du løber tør for idéer i arbejdet med teksten, kan du selvfølgelig bare åbne analysehjælpen igen og få ny inspiration.