Teksten: Intet er bedre end litteraturen til at fange den politiske fremtid

Her finder du inspiration til, hvordan du kan arbejde med teksten ”Intet er bedre end litteraturen til at fange den politiske fremtid”. Du bliver guidet i, hvordan du kan forstå teksten, og du finder også eksempler på, hvordan teksten kan bruges til refleksion i et ess…

...

Fakta om teksten

Afsendere: Mette Trudsø og Susanne Sayers, begge er inden for mediebranchen
Udgivelse og dato: Udgivet i Ugebrevet A4, 30. juni 2015
Genre: Interviewartikel

Kort sammendrag

Artiklen ”Intet er bedre end litteraturen til at fange den politiske fremtid” indeholder et interview med Lise Vandborg, der er chefredaktør for Litteratursiden.dk. Hun giver udtryk for, at der for tiden er en tendens til, at litteraturen debatterer det samfund, vi lever i. Sammenhængen mellem identitet og de samfundsmæssige og globale udviklinger er især et centralt tema…

...

Litteraturen fanger samfundstendenser

I artiklen gives der udtryk for, at man bliver klogere på vores samfund af at læse den nye danske litteratur:

(…) hvis man gerne vil blive klogere på vores samfund og den måde, vi indretter os med hinanden på, samtidig med at man bliver underholdt, er der masser af muligheder i den nye danske litteratur.

Når man læser den nyeste litteratur, får man indsigt i, hvordan samfundet er indrettet, og hvilke tendenser der præger tiden. Litteraturen kan endda fange fremtidige tendenser i samfundet, som det …

...

Den nye litteratur er samfundsdebatterende

Lise Vandborg fortæller, at den nye litteratur, der udgives, i høj grad er samfundsdebatterende:

Man kan diskutere, om det giver mening at kalde det egentlig politisk litteratur, eller om det måske ville være mere præcist at kalde det samfundsdebatterende litteratur eller litteratur med politiske undertoner. Men for mig at se skriver stadig flere forfattere om den verden, vi lever i lige nu, og de…

...

Temaer i litteraturen: identitet og samfund

Ifølge Lise Vandborg er der nogle temaer, som går igen i den nye, samfundsorienterede litteratur. Det gælder blandt andet ”identitetssøgen”, ”miljøet som tikkende bombe”, ”informationsoverflow og online-identitet” samt ”terror og krig”. Vandborg lægger særlig vægt på, at koblingen mellem individets identitet og samfundsudviklingen er i fokus i den ny…

...

Lyrikken er samfundsdebatterende

Lise Vandborg fremfører, at lyrik er en af de genrer, der i den sidste tid for alvor har været samfundsinvolveret:

Det er ikke noget tilfælde, at en stor del af de nævnte værker er digtsamlinger. De unge lyrikere eller lyrisk inspirerede forfattere er nemlig dem, der pt. repræsenterer den politiske litteratur stærkest.

Lyrikken er altså samfundsdebatterende, fordi det i …

...

De samfundskritiske forfattere er unge og identitetssøgende

I artiklen fremføres også en påstand om, at de forfattere, der skriver samfundsdebatterende værker, er unge mennesker, der går op i identitet og miljøproblemer:

Det vil sige den unge generation fra 10’erne, der går meget op i såvel miljø som den unge person, altså kampen om at finde sig selv i et samfund, hvor alle muligheder er åbne, hvor alt stilles til rådighed, og hvor intet …

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind