Baggrundsviden

Her findes baggrundsviden om litteraturens rolle i samfundsdebatten. Vi ser på, hvordan litteraturen og samfundsdebatten gennem tiden har været tæt forbundet.

Litteraturens samfundsmæssige rolle

Det er naturligt, at forfattere skriver om temaer, der er aktuelle i det samfund, de lever i. Forfatterne henter inspiration i samfundsudviklingen, men med deres værker påvirker de også udviklingen. Litteratur kan være med til at belyse sider af samfundet, som folk ikke kender ret meget til. Det kan fx være narkomiljøer som i Jacob Ejersbos roman Nordkraft eller indvandrermiljøer som i Yahya Hassans digte. På den måde har litteraturen en samfundsoplysende rolle.

Ved at tage aktuelle eller kontroversielle temaer op kan litteraturen starte en offentlig debat. Denne litteratur er ofte samfundskritisk og har en samfundsdebatterende funktion. Nogle værker tager aktivt stilling til en problemstilling eller et politisk spørgsmål og prøver derved bevidst at blande sig i samfundsdebatten. Det ses fx i Henrik Ibsens drama Et dukkehjem fra 1879, hvor han tematiserer kvinders rolle i datidens samfund. Et nyere eksempel er Yahya Hassans digtsamling Yahya Hassan fra 2013. Digtene førte til ophedede debatter om indvandrere, der bevidst udnytter det danske velfærdssystem.

Lige så længe som litteraturen har eksisteret, har den  haft en rolle i samfundsdebatten. De ældst kendte værker er Homers Iliaden og Odysseen, og s...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind