Epos

Dette er vores kompendium om epos, som er en af de centrale genrer, du arbejder med i Oldtidskundskab i gymnasiet. 

Et epos er kendetegnet ved at være en længere fortælling, skrevet på vers og med en bestemt rytme. Eposset handler som regel om guders og heltes bedrifter i en mytisk fortid. Det antikke epos er desuden grundlaget for den overordnede genre, epik, som er den fortællende litteratur.

I Oldtidskundskab arbejder man med Homers eposser, Iliaden og Odysséen, og desuden nogle gange med Hesiods eposser, Theogonien og Værker og dage, samt de romerske eposser Æneiden af Vergil og Metamorfoser af Ovid.

Indholdet i kompendiet

I dette kompendie finder du vores samlede hjælp til epos i Oldtidskundskab:

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra kompendiet:

Epiteter

Der benyttes ofte epiteter i et epos. Det er tilnavne, som siger noget særligt om en person, fx "den herlige helt". Ofte er tilnavnene meget positive, og de kaldes da epiteton ornans, som betyder smykkende navnetillæg.

Epiteterne er som regel fast tilknyttet bestemte personer og guder. Ingen andre end Odysseus kaldes “den aldrig forlegne”, og ingen andre end Zeus kaldes “Olympens behersker” osv. Til gengæld kaldes de det mange gange i løbet af et epos.

Virkningen af epiteterne er, at de beskriver nogle generelle egenskaber ved personerne og guderne. De er altså med til at karakterisere personerne på en generel måde. En anden vigtig funktion ved epiteterne er, at de får rytmen til at passe til det daktyliske heksameter (metrikken). Alt efter hvor mange stavelser der er brug for i rytmen, benyttes et passende epitet (eller patronymikon). 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Epos

[1]
Bedømmelser
  • 21-04-2022
    Givet af 3.g'er på STX