[5]

Liljen og Dugdraaben

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere digtet ”Liljen og Dugdraaben” (1808) af Schack von Staffeldt fra digtsamlingen Nye Digte.

Vi gennemgår de vigtigste elementer i teksten, som det er godt at have med i analysen. Derudover får du et resumé af teksten samt den mest nødvendige baggrundsviden. Desuden hjælper vi dig til at perspektivere og fortolke teksten. 

I denne analysehjælp kan du desuden læse hele teksten med vores ordforklaringer og forklaringer af de enkelte strofer, så du bedre kan forstå teksten.

Schack von Staffeldt levede 1769-1826. Han vandt aldrig den store anerkendelse i sin samtid, hvor han kom til at stå i skyggen af Adam Oehlenschläger. Derfor blev Nye Digte også Staffeldts sidste digtsamling.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag af vores analysehjælp: 

Det erotiske ordvalg viser, hvordan sanserne distraherer sjælen

”Liljen og Dugdraaben” indeholder en del ord, der leder tankerne i retning af det erotiske. Ordene er først og fremmest i de strofer, der består af liljens direkte tale (strofe 2 og 4). Men der er også ord i de øvrige strofer, der har erotiske associationer. 

Allerede i strofe 1 beskriver fortælleren metaforisk liljens blomsterkrone som et ”Skjød”. Et ’skød’ kan opfattes som et andet ord for det kvindelige køn. 

I strofe 2 gengiver fortælleren liljens direkte tale. Strofen indeholder masser af erotiske og romantiske ord. Liljen kalder dugdråben for ”Søde”, den beskriver sig selv som ”øm og kjælen”, og den lover altid at gengælde den kærlighed, som dugdråben vil give den. Liljen vil elske dugdråben “Som Sandsen elsker Sjælen”. 

Dugdråben afviser først liljens tilnærmelser uden tøven. Liljen giver dog ikke op og fortsætter i strofe 4 med smigrende ord som ”favre Søn”, kalder sig selv ”uskyldig” og beder dugdråben om at være ”den Ømmes Lykke” og ”Uskylds skjønne Smykke”. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Liljen og Dugdraaben

[5]
Bedømmelser
 • 29-04-2024
  Givet af Folkeskoleelev i 9. klasse
 • 01-09-2023
  Givet af 3.g'er på STX
 • 03-02-2023
  Givet af 3.g'er på STX
 • 02-10-2022
  Givet af 3.g'er på STX