LANGDIGT

Her får du hjælp til at analysere digtet “LANGDIGT” af Yahya Hassan. Vi giver dig først en række noter til vores analyse og fortolkning. Derefter får du et resume af digtet, inden vi gennemgår de vigtigste elementer, som det er godt at have med i analysen. Vi hjælper dig også med at fortolke digtet. 

Yahya Hassan udgav “LANGDIGT” i sin digtsamling YAHYA HASSAN fra 2013. Digtet er 35 sider langt og står som det sidste og klart længste digt i bogen. 

Hvis du har brug for hjælp til at perspektivere digtet, kan du læse vores perspektivering af hele den digtsamling, som "LANGDIGT" er trykt i. Du kan også finde relevante baggrundsoplysninger om Yahya Hassans og hans forfatterskab i analysehjælpen til hele digtsamlingen. 

Uddrag

Her kan du læse et kort uddrag af vores fortolkning:

Budskabet er, at det er vanskeligt at bryde en social arv

Budskabet i "LANGDIGT" må vi tolke os frem til. Hvis vi fokuserer på jeget har han en række budskaber, som alle handler om det miljø, han er vokset op i. Hans budskab er, at indvandrermiljøet er hyklerisk og kvindeundertrykkende, men at det også undertrykker drenge og mænd, fordi ender som tabere. 

I længden får de ikke noget ud af deres krimenelle og voldelige adfærd, og de tager sig latterlige ud for andre i samfundet pga. deres påklædning (joggingtøj) og måde at bevæge sig på "MED ARME UD TIL SIDE" 169), som der står til allersidst i digtet.

Budskabet i et digt er dog sjældent det samme som de budskaber, jegfortælleren eller andre personer kommer med. Sådan er det heller ikke i "LANGDIGT", hvor vi fornemmer et andet budskab bag jegets mange og lange fortællinger fra indvandrermiljøet. 

Det lader nemlig til, at selve beskrivelsen af miljøet er ret overdrevent. Det er næppe sådan, at alle mænd i et indvandrermiljø er kriminelle, hashrygende hyklere, eller at alle kvinder har travlt med at redde familiens ære over for andre indvandrere, mens de svindler sig til kontanthjælp hos kommunen.

Men jegets følelse af at sidde fast i en rådden kultur virker fuldstændig oprigtig. Selvom han er meget kritisk over for kulturen i det miljø, han er vokset op i, kan han nemlig ikke rigtig komme fri af den. Han bliver ved med at tænke på farens overgreb på ham, da han var barn, og han bliver ved med at begå kriminalitet og rode sig ud i problemer. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

LANGDIGT

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.