Billedsprog

Digtet bruger en del sammenligninger, besjælinger og metaforer

”Landet Atlantis” indeholder en del metaforer, sammenligninger og besjælinger.

Strofe 3 indeholder eksempelvis to sammenligninger, som er meget sigende for digtets tematik:

Skøn som en sønderskudt banegård er
vor ungdom, vor kraft, vore vilde idéer,
skøn som revolverens isgrønne stjerne,
der fødes i nuet med smældende véer
på ruden i revolutionens
skingrende glasklangs-caféer.

Ungdommens kraft og idérigdom bliver først sammenlignet med en sønderskudt banegård. Sådan en sammenligning lyder ikke umiddelbart positiv, men den sønderskudte banegård bliver beskrevet som ”skøn”. Ungdommen bliver også sammenlignet med skønheden ved ”revolverens isgrønne stjerne”, altså det glimt, der udgår fra en revolver, når den bliver affyret.

Sammenligningerne forbinder to ting, der umiddelbart synes at være modsætninger: Ungdommens skaberkraft og krigens ødelæggelse. Forbindelsen skabes gennem det, vi betegner som sammenligningens tredje led. Det er i dette tilfælde ordet skøn. Den første sammenligning fortæller os nemlig, at både den sønderskudte banegård og ”vor ungdom, vor kraft” osv. er skøn. Det tredje led forklarer med andre ord sammenligningen af to fænomener, der ellers ligger langt fra hinanden.

Ved at blive sammenlignet får begge led – både banegården og ungdommen – desuden en ny betydning. Det er faktisk også gennem sammenligninger som disse, at digtets centrale tema bliver slået an: forholdet mellem destr...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind