Delprøve 2

Til denne delprøve skal du skrive en artikel på spansk til et skoleblad, hvor du fortælller om de indfødte i Mexicos forbrug af Coca-Cola, som du har set med egne øjne. I din artikel skal du desuden komme ind på hvad begrebet "La coca-colanización" indebærer og konsekvenserne af fænomenet. I artiklen skal du inddrage Tekst A fra Delprøve 1, og mindst én af teksterne B, C og D. Når du skriver din artikel, skal du huske at du i dette tilfælde skriver som en person, der har været ude at rejse og opleve hvordan de indfødte mexicanere er påvirket af ’La coca-colanización’. Dette skal du så informere nogle elever på en spansktalende skole om. 

Til eksamen kan du ud over en artikel komme ud for at skulle skrive følgende genrer:
- En dagbog: Her ville du skulle skrive en privat tekst om holdninger, følelser, hverdag og lignende. Det kan også være et indlæg til en blog.
- Et brev: Her ville du skulle skrive som en bestemt afsender til en bestemt modtager, der altid vil fremgå af opgaveformuleringen. Et brev kan både være formelt og uformelt, men du vil altid skulle skrive det som en mail.
- Et læserbrev: Her ville du skulle skrive som en læser af en avis, der enten skal udtrykke en personlig holdning eller behandle et vigtigt samfundsproblem.

På næste side gennemgår vi alle teksterne for dig og giver forslag og hjælp til, hvordan du kan inddrage dem i din egen artikel.

Uddrag fra gennemgang af teksterne

Tekst C (videoklip) – La coca-colanización de México

Tekst C er et kort videoklip, der i baggrunden viser billeder fra forskellige lokalsamfund i Mexico, hvor man tydeligt kan se hvor stor indflydelse Coca-Cola og sodavandsindustrien har haft. Samtidig dukker der tekst op på skærmen, der fortæller om konsekvenserne ved, at den sukkerholdige drik har gennemsyret de indfødte mexicaneres hverdag. Det nævnes primært, at underernæring og fejlernæring hærger blandt børn, hvilket gør, at de med større sandsynlighed kommer til at døje med overvægt eller fedme, når de bliver voksne.

Temaer i videoklippet

I videoklippet er det overordnede tema konsekvenserne ved at leve af fastfood og sodavand for de indfødte mexicanere.

Formålet med videoklippet

Formålet med videoklippet er at vise, hvordan mange indfødte mexicanere er påvirket af, at Coca-Cola, andre sukkerholdige drikkevarer og fastfood har vundet indpas. Derudover er formålet højst sandsynligt ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind