Kvindens stilling i samfundet før og nu

I denne opgavehjælp hjælper vi dig til at skrive en analyserende artikel om kvindens stilling i samfundet før og nu. Opgaven indgik som Opgave 1 i skriftlig eksamen i Dansk A på GS fra den 19. maj 2020. Den tager udgangspunkt i et uddrag af Adda Ravnkildes roman En Pyrrhussejr.

I din analyserende artikel skal du lave en analyse og fortolkning af romanuddraget, hvor du karakteriserer den kvindelige hovedperson Elisabeth og forholdet til hendes mand, doktor Bang. Du skal også analysere og fortolke dialogen mellem Elisabeth og hendes mand.

Udover analysen indeholder opgavehjælpen et resumé af romanuddraget samt ordforklaringer til de svære ord. Vi guider dig til at forstå opgaveformuleringens krav og viser dig, hvordan du kan perspektivere uddraget til maleriet Familien Waagepetersen eller tekstcitaterne fra bogen Argumenter imod kvinder

Uddrag

Her kan du læse et uddrag af vores opgavehjælp:

Titlen kan kobles til begge hovedpersoner

Romanens titel er en metafor. En pyrrhussejr er en sejr, som i virkeligheden er et nederlag. Vi kan ikke vide, hvordan titlen skal forstås i forhold til den samlede roman, fordi vi kun har et uddrag. Men vi kan alligevel relatere metaforen til både Elisabeth og doktor Bang, fordi den siger meget om deres forhold. 

Det er en stor sejr for Elisabeth, at hun har skrevet en bog. I uddragets første linjer er hun jublende glad, og der er “en triumf i hendes væsen” (l. 4). Det viser sig dog at være en falsk sejr, da hendes ægtemand forbyder hende at udgive bogen. Hendes store bedrift ender altså som et nederlag, hun bærer med sig efterfølgende: “Længe kæmpede hendes sjæl mod skuffelsen, den første bitre skuffelse i hendes ægteskab, ja i hele hendes liv.” (l. 52-54). 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Kvindens stilling i samfundet før og nu

[5]
Bedømmelser
 • 26-01-2023
  Givet af Folkeskoleelev i 10. klasse
 • 06-12-2021
  Givet af 3.g'er på STX
 • 01-12-2021
  Givet af 3.g'er på STX
 • 30-04-2021
  Givet af 3.g'er på STX