Sådan laver du krydstabeller i Excel

På denne side giver vi dig en udførlig guide til, hvordan du laver krydstabeller i Excel. I Excel kaldes krydstabeller for pivottabeller. Vi viser dig, hvordan du laver både en bivariat og en multivariat krydstabel. Først gennemgår vi nogle regler for, hvordan man laver en tabel.…

...

Regler for tabelopsætning

  • En tabel skal være selvforklarende. Det vil sige, at den skal indeholde nok information til, at den kan forstås uafhængigt af den ledsagende brødtekst.
  • En tabel skal altid gennemgås i den ledsagende brødtekst.
  • En tabel skal have et tabelnummer og en tilhørende overskrift øverst.
  • Dataenheden og årstallet skal være en del af overskriften. En dat…

...

Bivariat krydstabel

For at lave en pivottabel er man nødt til at have et datasæt. Vi har lavet et fiktivt datasæt som vi bruger til at illustrere, hvordan man laver en pivottabel. I din undersøgelse skal du naturligvis bruge de data du har fået fra dit spørgeskema. Hvis du gerne vil vide, hvordan man lavet et spørgeskema, så kan du med fordel læse vores kompendium om spørgeskemaer.

Trin 1: Indsæt pivottabel

Det første du skal gøre er at markere al din data. Du kan markere din data ved hjælp af din mus. Du kan også markere din data ved at placere musen i B1 og derefter tast Ctrl+Shift+End.  Dernæst skal du vælge fanen Indsæt.

I fanen Indsæt skal du vælge Pivottabel.

Der vil nu dukke en dialogboks …

...

Multivariat krydstabel

Vi bruger det samme fiktive datasæt til at illustrere, hvordan man laver en multivariat krydstabel som vi gjorde til at illustrere bivariat analyse. Du vil opleve, at trin fra den bivariate analyse går igen. Det skyldes, at fremgangsmåden er næsten den samme. Den eneste forskel er, at vi i en multivariat analyse inkluderer mere end én uafhængig variabel. I din undersøgelse skal du naturligvis bruge de data du har fået fra dit spørgeskema. Hvis du gerne vil vide, hvordan man lavet et spørgeskema, så kan du med fordel læse vores kompendium om spørgeskemaer

Husk på at hvis du ønsker at udtale dig om, hvorvidt der er en statistisk sammenhæng mellem dine variable, så er det ikke nok at krydstabulere din data. Du skal også lave en chi2-test af din krydstabel før du kan udtale dig om, hvorvidt den sammenhæng du ser i tabellen er gældende for populationen.

Trin 1: Indsæt pivottabel

Det første du skal gøre er at markere al din data. Dernæst skal du vælge fanen Indsæt.

I fanen Indsæt skal du vælge Pivottabel.

Der vil nu dukke en dialogboks op. Her kan du vælge, hvo…

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind