Sådan laver du chi²-test i Excel

Vi viser dig, hvordan du laver en chi2-test i Excel i tre trin. Vi forklarer dig også, hvilke forudsætninger, der skal være opfyldt for at du kan lave en chi2-test.

Forudsætninger for at du kan lave en chi²-test

  1. Din data skal være krydstabuleret. Det vil sige, at du har lavet en krydstabel over dine variable, hvor du kan aflæse, hvor mange enheder som har valgt hver kombination af svarkategorier på den afhængige og den uafhængige variabel.
  2. Du skal bruge absolutte værdier. Det vil sige det faktiske antal personer, som har valgt hver kombination af værdierne på din afhængige og uafhængige variabel. I tabel 1 er der f.eks. 175  personer som er offentlig ansatte og som er nærmest uenige i, at der ikke er råd til skattelettelser. Der skal altså ikke være nogen form for beregning af procenter. Hvis du tager udgangspunkt i din egen krydstabel, så har du sandsynligvis procentueret tabellen. Når du skal udføre chi2-test skal du altså først lave en ny krydstabel som indeholder de absolutte værdier.
  3. Du skal have minimum 5 observationer i hver celle for, at chi2-testen matematisk set virker. Hvis der f.eks. kun var 4 offentligt ansatte som var nærmest uenige i, at der ikke er råd til skattelettelser, så kunne vi ikke lave en chi2-test.
  4. Du skal fjerne “Ved ikke” og “Ikke besvaret” observationer.

Chi²-test i tre trin

Vi tager udgangspunkt i tabel 1, som viser sammenhængen mellem ansættelsessektor og hvorvidt man mener, at der ikke er råd til skattelettelser. Tabellen er i absolutte værdier. ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind