Synspunkter til refleksion og undersøgelse

I opgaveformuleringen hedder det, at du skal inddrage “et eller flere synspunkter fra Frihed er det bedste guld” til at “reflektere over kunst og litteratur, der udfordrer og har udfordret grænser”. Det hjælper vi med på denne side. Vi tager fat på tekstens synspunkter og giver dig inspiration til, hvordan du kan bruge dem i refleksioner over emnet.

Undervejs berører vi også de delemner, opgaveformuleringen foreslår, du kan komme ind på i opgaven: Kunstens rolle i samfundet og for den enkelte, ytringsfrihed, etik, normer og censur. Se evt. baggrundsviden for en forklaring af disse begreber.

Trigger warnings og safe spaces er et angreb på kunstens frihed til at udfordre grænser

Artiklen tager udgangspunkt i de såkaldte trigger warnings og safe spaces, som er begyndt at dukke op, fx på kunstmuséer. Trigger warnings er advarsler om kunst, som kan udløse traumer, og safe spaces er trygge rum uden provokerende kunst:

Trigger warnings er vejskilte, der skal lede unge studerende ad margueriteruten, så de ikke kommer til at læse om begivenheder, der kan virke ubehagelige, især hvis de selv har været udsat for noget ubehageligt. (l. 8-10)

[...] Safe space er et moralsk tilrettelagt rum, hvor man ikke udfordres. Det er et rum, hvor fiktionens – altså kunstens – frihed begrænses [...]. (l. 26-28)

Hovedsynspunktet i artiklen er, at trigger warnings og safe spaces grundlæggende er et angreb mod kunstens frihed:

[......

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind